Politika

STRUČNJAK ZA USTAVNO PRAVO Milanović teško krši Ustav! Ovo je primjerenije Kim Il-sungu, nego demokraciji

STRUČNJAK ZA USTAVNO PRAVO Milanović teško krši Ustav! Ovo je primjerenije Kim Il-sungu, nego demokraciji

Ne može se Predsjednik Republike kandidirati na parlamentarnim izborima prije nego podnese ostavku i tu nema nikakve dvojbe. Ovo je situacija bez presedana i teško, teško kršenje Ustava – ističe umirovljeni profesor Branko Smerdel za 24sata. Smerdel je, naime, jedan od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka za ustavno pravo, a bio je i u radnoj skupini koja je pisala Ustav pri prijelazu iz predsjedničkog u parlamentarni sustav. On smatra kako Milanović hitnom ostavkom treba prestati kršiti Ustav.
Iz 24 sata profesora Smerdela su pitali i ‘natežu’ li onda Milanović i njegovi pravnici tumačenje Ustava argumentom da se na izborima može kandidirati svaki punoljetni građanin i da to Predsjedniku nije zabranjeno. A planira podnijeti ostavku tek ako dođe u situaciju da bude izabran u Sabor.
-Čuo sam ih i nisam mogao vjerovati. Nije to nikakvo natezanje tumačenja Ustava, ovo što on radi je kontra svim principima i načelima Ustava, trodiobe vlasti, ustavnog položaja predsjednika i ovlastima vrhovnog zapovjednika oružanih snaga. Suprotno je to cijeloj ideji i svoj literaturi koju smo napisali kada smo 2000. godine promijenili Ustav. To jednostavno ne dolazi u obzir i primjereno je  bivšem sjevernokorejskom vođi Kim Il-sungu, a ne demokraciji. Mene osobno podsjeća na svibanj 1991. godine kada je čovjek koji se zvao Bora Jović podnio ostavku na mjesto predsjednika predsjedništva Jugoslavije kako bi izazvao vojni udar i spriječio Stipu Mesića da preuzme tu funkciju – kaže Smerdel.
Objašnjava da Zoran Milanović nije fizička osoba nego Predsjednik Republike koji ima svoje dužnosti i ima izričitu zabranu da se bavi bilo kojim drugim javnim i profesionalnim djelatnostima, ne smije biti stranački aktivan i sudjelovati u kampanjama. Za Smerdela je i sama odluka da se kandidira javna djelatnost i stranačka aktivnost jer će biti na listi jedne stranke bez obzira na to što formalno neće ući u nju.
– Pisali smo taj Ustav i nakon 10 godina jakog predsjedničkog sustava, baš zbog vojske, koja je imala veliku ulogu, sam predložio da vrhovni zapovjednik mora biti iznad stranaka. I to je prihvaćeno. A sada se događa ono što nemamo primjer niti u jednoj zemlji parlamentarne demokracije – objašnjava Smerdel.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist