Grad

STRUČNJACI ICCROM-A U DUBROVNIKU Utvrđeni daljnji koraci za sanaciju i zaštitu Orlandovog stupa

STRUČNJACI ICCROM-A U DUBROVNIKU Utvrđeni daljnji koraci za sanaciju i zaštitu Orlandovog stupa

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić održali su danas sastanak sa stručnim timom na temu sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu. Ovog tjedna, od 4. do 7. srpnja 2022. godine proveden je terenski rad i održani su radni sastanci na kojima su sudjelovali stručnjaci ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) te predstavnici i stručnjaci Ministarstva kulture i medija RH, Grada Dubrovnika, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Zavoda za obnovu Dubrovnika i Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Proteklih su dana razmotreni rezultati višegodišnjeg praćenja stanja konstrukcije, te je utvrđena dinamika daljnjih konzervatorsko-restauratorskih radova. Kako su istaknuli stručnjaci ICCROM-a, savjetodavnog tijela pri UNESCO-vom Odboru za svjetsku baštinu, dobra je vijest da stup neće biti potrebno izmjestiti već će se radovi sanacije izvoditi na mjestu. Naglašeno je kako je riječ o dugotrajnom procesu koji će se, zbog ugrožene statike stupa, trebati obaviti vrlo pažljivo. Početak sanacije planiran je za iduću godinu, a glavni radovi trebali bi biti odrađeni 2024. godine. Za potrebe izvođenja radova i dalje će biti u funkciji zaštitna ograda.

Zaključeno je da je progresija oštećenja potaknuta radom različitih materijala i centralnog trna koji je u posljednjoj intervenciji ugrađen u jezgru stupa. Rast pukotina je linearan, s prosječnim godišnjim prirastom od 0.04 mm, a njihova aktivnost je najizraženija tijekom ljetnih mjeseci.

Do kraja tekuće godine planiran je dovršetak trogodišnjeg statičkog monitoringa i započetih strukturalnih istraživanja jezgre stupa. Temeljem interpretacije rezultata dosad provedenih istraživanja, budući zahvati biti će usmjereni na provedbu konzervatorsko-restauratorskih aktivnosti in situ. Zahvat će uključiti radove sanacije oštećenja i zapunjavanja pukotina s ciljem površinske stabilizacije kamena i zaštite reljefa. Prijedlog dugoročnog konzervatorskog plana koji uključuje i otpuštanje sile centralnog trna biti će dostavljen od strane ICCROM-a tijekom rujna 2022. godine.

Na sastanku je posebno istaknuto kako se Orlando više ne smije koristiti kao nosač za zastave, već će se u tu svrhu osigurati stup u neposrednoj blizini. Spomenuta je i mogućnost vraćanja niske ograde oko samog supa, u svrhu njegove buduće zaštite.

Ponovni sastanak stručnog radnog tima, na kojem će se revidirati izvedeni radovi i definirati daljnji postupci, uslijedit će nakon provedbe svih spomenutih konzervatorsko-restauratorskih aktivnosti, u jesen 2023. godine.

Složeni proces monitoringa pukotina mjernim uređajima postavljenim in situ započeo je 2019. godine, u godini koja je u povodu 600. obljetnice podizanja stupa proglašena Orlandovom godinom.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist