Aktualno

STRUČNI SKUP U STONU Brigu o oralnom zdravlju morali bismo znatno pojačati!

STRUČNI SKUP U STONU Brigu o oralnom zdravlju morali bismo znatno pojačati!

Ston je danas bio domaćin važnog zdravstvenog skupa, nazvanog ‘Zajedništvom do oralnog i općeg zdravlja’, a o temi su nam govorili predsjednica nacionalnog Povjerenstva za djelatnost dentalne medicine pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske Anka Jurišić Kvesić, te državni tajnik za zdravstvo primarius Željko Plazonić.

Skup je bio održan povodom obilježavanja Mjeseca oralnog zdravlja, a organizirala ga je Ana Bekić, dr.med.dent. i predsjednica Radne skupine za odnose s javnim ustanovama pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske. Pri otvaranju je istaknula kako se treba ukazati na jedan važan zdravstveni problem.

– Zubni karijes najraširenija je i najzaraznija bolest današnjice. Nužno je naglasiti da usprkos velikim financijskim poteškoćama koje naše zdravstvo ima, pacijenti još uvijek dobivaju dobru dentalnu zaštitu kroz sve dobne skupine – istaknula je, napomenuvši još jedan važan detalj, a taj je kako djeca do osamnaeste godine života imaju besplatne preglede i dentalne usluge. Ipak, najveću ulogu u oralnom zdravlju igra prevencija i kvalitetna edukacija, naglasila je doktorica Bekić, dok je primarijus Plazonić potvrdio bitnost prevencije, ali i pohvalio akcije prevencije u njihovoj radnoj skupini.

Hrvatska nije razvijenija od drugih zemalja po pitanju oralne higijene i zdravlja, no priopritet je to promijeniti, rekao je Plazonić.

– Vjerujem kako ćemo uz ovakve ljude i njihov intenzivni rad te indekse karijesa i slično značajno poboljšati trenutnu situaciju. Bitno je u popularizaciji takvih aktivnosti putem medijske prezentacije razvijati kulturu naših građana prema potrebi za očuvanje oralnog zdravlja- Ne radi se samo o očuvanju oralne šupljine, već zdravlju cijelog organizma – zaključio je.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist