Grad

Stranka te (ne) prati. I pojma nema što bi s jugom

Investicijski forum 2014. Excelsior

Koliko službeni Zagreb drži do hrvatskog juga bilo je jasno i pred deset dana kada je Vlada, u potpunosti izignorirala treći po redu Investicijski forum Dubrovnik 2014. godine.

Zaludu je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić zavapio na dvije konferencije za novinare i kako bi ‘Vladi bilo korisno čuti što ulagači imaju za reći’, njegove riječi nisu naišle na razumijevanje Banskih dvora.

Igra skrivača
Nedolazak premijera Zorana Milanovića, ali i čak pet pozvanih ministara redom Darka Lorencina (turizam), Ivana Vrdoljaka(gospodarstvo), Gordana Marasa(poduzetništvo i obrt), Branka Grčića (regionalni razvoj), Siniše Hajdaša Dončića (pomorstvo, promet i infrastruktura) jasan je stav kako jug od ostatka Hrvatske ne dijeli samo granica s Neumom. Problem je nažalost drugačije prirode.

Upite o tome zašto nisu došli, ili makar poslali svog predstavnika DuList je tražio od svih gore navedenih Vladinih dužnosnika. Odgovori su stigli samo iz dva ministarstva – onog turizma i regionalnog razvoja.

‘Ministar Darko Lorencin nije išao na nijedan županijski investicijski forum, a u petak nije bio u Dubrovniku jer smo imali već ranije dogovoren veliki sastanak na temu strategije turizma. Ljudi koji bi mogli predstavljati Ministarstvo su morali svi biti na tom sastanku’, poručili su nam iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva turizma.

Ministarstvo regionalnog razvoja na naš upit nam je odgovorilo kako je ministar Grčić bio spriječen – tribinom.
‘Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sudjelovao je u petak, 28. listopada 2014. na javnoj tribini koju je pod nazivom: „Izazovi Europske komisije: pokrenimo Europu!’ u Zagrebu organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj’, odgovorili su na naš upit, te dalje nastavili:

‘Kabinet ministra je bio u komunikaciji s organizatorima, potpredsjednik Grčić je ispričan zbog ranije dogovorenih obveza, odnosno sudjelovanja na javnoj tribini. Ujedno, organizatori su upućeni na Agenciju za investicije i konkurentnost, čiji predstavnik je sudjelovao na forumu’, zaključuje se u njihovom odgovoru.

Ostala ministarstva, kao i ured predsjednika Vlade na naše su se upite jednostavno oglušili.

Kamen prvi

Od svih navedenih najveći grijeh ipak pada na premijer RH Zorana Milanovića iz jednostavnog razloga što je on, za razliku od svojih ministara, u petak ujutro bio na jugu Hrvatske. On je naime nazočio svečanom puštanju u rad TS Plat vrijedne 350 milijuna kuna. Ironija je htjela da ga upravo takva jedna INVESTICIJA dovede na jug, istini za volju u Župu dubrovačku, a ne u Dubrovnik, no premijerskoj koloni do grada ne bi trebalo biti daleko. Ali nažalost ipak je bilo.

Da se ponovno u sve to uvuče ironija, sudbina je htjela da se upravo na taj petak 28. studenog objave podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima je hrvatski BDP i dalje u slobodnom padu, i to već 12. kvartal zaredom. Upitan za komentar takve gospodarske krvne slike Hrvatske, premijer je rekao kako je – optimističan.

‘Sljedeće godine očekujemo rast, a očekuje ga i Europska Komisija. Izvoz raste, a doprinos tome je i ovdašnja industrija, odnosno turizam. Nama nedostaju investicije(!!), a sljedeće godine će ih biti više, a na kraju svega je osobna potrošnja. Ljude ne možete natjerati da troše dok su nesigurni da će biti bolje. Meni optimizam daje podatak da je izvoz roba i proizvoda u porastu. To je natjecanje na europskom tržištu gdje nema državnih potpora. Koliko si dobar toliko se prodaš i to ohrabruje”, rekao je novinarima među ostalim Milanović.

Treba biti pošten pa reći kako su pojavljivanja premijera na takvim događanjima samo i jedino protokolarna davanja legitimiteta, ali je potpuno neshvatljivo iz gospodarskog aspekta zašto se odlučilo ne spojiti ugodno s korisnim i poći na skup koji je okupio više od 160 ljudi, a među njima i veliki broj njih koji ili ulažu ili žele ulagati na krajnji jug Hrvatske.

Stranačke (ne)trpeljivosti

S druge strane iz političkog aspekta, stvar je poprilično jasna. Župan Nikola Dobroslavić je HDZ-ov kadar, i sa svojim političkim rejtingom osjetan trn u oku Kukuriku koaliciji i naravno dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću koji se svojstveno potrudio, da bude na valjda svakoj fotografiji sa svečanosti otvaranja TS Plat. Naravno rame uz rame Milanoviću, a njihov prijateljski zagrljaj i tapšanje po leđima nije promaklo nijednom novinaru na licu mjesta.

Ipak, na kraju svega ostaje gorko pitanje, zašto su radna mjesta i investicije i ovaj put vezane za politički uteg? Valjda bi svima trebalo već biti jasno da on najbrže potone…

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist