Aktualno

Stradala Gipsy, ženka ćelavog ibisa koja je obitavala u dolini Neretve

IBIS Izvor Facebook Udruga Biom
Ženka ćelavog ibisa po imenu Gipsy koja je obitavala na području doline rijeke Neretve smrtno je stradala, objavili su iz Udruge Biom na društvenim mrežama. Radi se o vrsti izumrloj u Europi, a čija je pripadnica u siječnju ove godine stigla na područje doline Neretve.
-Gipsy je smrtno stradala! Nakon dojave austrijskog Waldrappteam, naš tim je izašao na teren u delti Neretve gdje je pronašao mrtvu jedinku ćelavog ibisa. Obavijestili smo institucije i policija je izašla na mjesto događaja. Podaci s GPS-a upućuju na to da je smrt bila nagla. Gipsy je u nedjelju ujutro, kao i inače, odletjela na hranjenje na livadu, a 15 minuta kasnije bila je mrtva. Očekujemo rezultate analize koja bi trebala pokazati uzrok smrti, objavili su iz Udruge Biom.
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u siječnju ove godine zaprimila je obavijest udruge Biom da se ženka ćelavog ibisa (Geronticus eremita) po imenu Gipsy nalazi na području doline rijeke Neretve. Nakon što je odletjela s Brača, Gipsy se samo kratko zadržala na Hvaru, odakle je svoj put nastavila prema našoj županiji i dolini rijeke Neretve. Riječ je o vrsti ptice ćelavom ibisu (Geronticus eremita) koja je u Europi i Hrvatskoj izumrla još u 18. stoljeću. U Hrvatskoj posljednje jedinke gnjezdile su se u Istri. Ptica je selica koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Obožavali su je i drevni Egipćani, a danas bilježi svega oko 200 jedinki, koje žive na području Sjeverne Afrike te na Bliskom istoku.
Foto: Udruga Biom 

Pročitajte još

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist