Županija

Stonska policija pokrenula akciju „Zimska služba“

Stonska policija pokrenula akciju „Zimska služba“

Na području Policijske postaje Ston započela je akcija „Zimska služba“ za zimsku sezonu 2014./2015.

– Tijekom prosinca 2012. godine nastupili su zimski uvjeti na području naše nadležnosti, dok tijekom 2013. i 2014. godine nismo imali nastupanja zimskih uvjeta. Na području poluotoka Pelješca zimski uvjeti nastupaju uslijed snježnih oborina, a uglavnom radi stvaranja poledice na pojedinim dijelovima prometnica, a osobito na uzvišenim i osjenčanim područjima koji su sa znatnim uzdužnim nagibima i opasnim zavojima, a mogu biti popraćeni i jakim vjetrom – ističu iz PP Ston.

Pod zimskim uvjetima na cesti smatra se vrijeme kada je kolnik pokriven snijegom ili kad je na kolniku poledica. U vrijeme zimskih uvjeta zabranjen je promet vozilima na motorni pogon koji nemaju propisanu zimsku opremu, kao i priključnim vozilima.

Kao najkritičniju prometnicu na poluotoku Pelješcu izdvajaju prometnicu Tabor-Potomje-Kapetani, gdje zbog zemljopisnog položaja znaju vladati vrlo niske temperature, time i povećana mogućnost stvaranja poledice ili snježnih oborina.

Uz ovu dionicu, u proteklim godinama kao pogodne za nastajanje zimskih uvjeta pokazale su se i dionice kod mjesta Zamaslina, područje Mili, od Ponikava do Putnikovića, Dubrava-Sutvid, Popova Luka – Kozje Ždrijelo te usjek kod mjesta Trpanj.

Iz PP Ston ističu kako će se, u slučaju nastupanja zimskih uvjeta, u suradnji s Hrvatskim cestama obilježiti dionice na kojima će za prometovanje biti potrebna zimska oprema.

– Svakako preporučamo vozačima koji prometuju cestama gdje se mogu očekivati zimski uvjeti da imaju propisanu zimsku opremu, a da se na put spremaju samo ako je neophodno potrebno te da se prethodno kod HAK-a informiraju o stanju na cestama – ističu iz PP Ston.

Ističu da, ukoliko sami vozači primijete da su na cesti nastali zimski uvjeti, obavezno o tome izvijeste Hrvatske ceste ili PP Ston, kako bi se što prije izišlo na ceste i preduhitrile štetne posljedice.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist