Aktualno

STON APSOLUTNI REKORDER U samo godinu dana broj stanovnika povećao se za 12 posto!

U samo godinu dana u općini Ston u Dubrovačko-neretvanskoj županiji stanovništvo se povećalo za čak 12 posto! Istovremeno, iz Benkovca se u istom razdoblju odselilo 565 ljudi, odnosno 6,1 posto ukupnog stanovništva. Pokazuje to izvještaj Državnog zavoda za statistiku o procjenama i prirodnom kretanju stanovništva za 2019. koje, unatoč nekim odličnim, ali nažalost pojedinačnim pokazateljima, i dalje bilježi negativne trendove: u čak 409 gradova i općina broj stanovnika je u godinu dana smanjen, dok ih je u samo 139 povećan, piše Jutarnji.

Njih osam su zadržali istu razinu u odnosu na 2018. godinu. Ston je pritom apsolutni pobjednik jer DZS, uzimajući u obzir podatke o smrtnosti i novorođenima u svakom mjestu te službenom broju odseljenih i doseljenih, procjenjuje da se u Stonu broj stanovnika na kraju 2019. u odnosu na godinu prije povećao za čak 12,5 posto, s 2246 na 2527, odnosno za 281.

Pogodnije za život

Od posljednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj održanog 2011. Ston je, naime, u ovim izvješćima svake godine imao sve manje stanovnika, a sada su prvi put u plusu. Štoviše, ovaj porast iz 2019. u potpunosti je preokrenuo stonski trend, pa ovo mjesto sada, prema procjeni DZS-a, ima čak i više stanovnika nego što ih je imalo 2011. Tada ih je bilo 2408, što znači da ih je sada 119 ili 5 posto više.

Ovo je razveselilo Vedrana Antunicu, načelnika općine Ston.

– Naša općina pruža određene pogodnosti za mlade obitelji i siguran sam da je i to pridonijelo pozitivnim demografskim trendovima – reći će načelnik Antunica. Za prvo rođeno dijete u obitelji koja je stalno nastanjena na području općine isplaćuje se pet tisuća kuna, za drugo dijete deset tisuća, za treće i svako sljedeće po dvadeset tisuća kuna.

Načelnik Antunica napominje da se novac isplaćuje jednokratno. Ston, odnosno Pelješac još će biti pogodnije mjesto za život kada se sagradi Pelješki most. Kad je riječ o onoj drugoj strani rang-liste, negativnoj, tamo su na vrhu općina Žumberak u Zagrebačkoj županiji sa 7,3 posto stanovnika manje u odnosu na 2018. te Benkovac sa 6,1 posto. U Benkovcu je broj stanovnika sa 9289 pao na 8724. No, ono što kod ovoga grada posebno zabrinjava je podatak da je ovo najveće godišnje smanjenje broja stanovnika od 2011. naovamo.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Uhićen mladić iz Splita koji je autom udario policajca

Dulist

Ivona Michl: ‘U Dubrovačkim muzejima inspekcijskim nadzorom nisu utvrđeni nedostaci’

Dulist

[TUP BUDUĆNOSTI] Gradski vijećnici podijeljenih mišljenja o sudbini bivše gruške tvornice

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija