Aktualno

Što se dogodilo s besplatnim internetom u autobusima?

libertas036

Nekoliko korisnika gradskih autobusa Libertas obratilo nam se u vezi uvedenog pristupa internetu u autobusima. Naime, kažu da ne radi već duže vrijeme te ih zanima što se događa. Besplatan internet u autobusima Libertasa uveden je 2018. godine kada je potpisan ugovor s osječkom tvrtkom Media King na pet godina što je godišnje trebalo koštati 12 tisuća kuna bez PDV-a. Usluga besplatnog interneta uvedena je prvo u 100 autobusa te je postojala mogućnost da se u njih 120 ugrade javne pristupne točke interneta i mogućnost proširenja usluge na još vozila ako bude potrebno. Ovako su napisali na web stranici Grada Dubrovnika kada je potpisan ugovor 2018. godine. Stoga smo zatražili informacije nadležnih u tvrtki Libertas zbog čega internet ne radi i koji su razlozi za to?

Razlozi…
Iz Libertasa su odgovorili da je više razloga koji su doveli do prestanka rada usluge besplatnog interneta u autobusima te su prvo istaknuli kako je korištenje same usluge interneta bilo minorno. Naveli su kako je tvrtka Media King s kojom je potpisan ugovor, ostvarivala svoj najveći prihod od reklama te kako mali broj korisnika ni njima nije išao na ruku.
—Korištenje usluge je također pod utjecajem činjenice kako je ukinut podatkovni roaming te je usluga interneta dostupnija nego ranije – odgovorili su nam iz Libertasa ističući kako je projekt započeo prije epidemije Covid-a 19 što je smanjilo broj putnika u autobusima.
—U međuvremenu su izjednačene cijene podatkovnog roaminga s cijenama podatkovnog prometa unutar zemlje. Omogućena je i kupnja alternativnih SIM kartica zemlje u kojoj se korisnik nalazi i slične stvari tako da je pristup internetu na ovaj način korisnicima postao nezanimljiv. Projekt se neće nastavljati – kazao nam je glasnogovornik Libertasa Nikša Grljević.

Roaming
Zbog napisanog o cijenama podatkovnog prometa provjerili smo kakva je situacija s podatkovnim roamingom, kakve su cijene i na koji način sada funkcionira. Naime na web stranici Hrvatskog telekoma piše da cijene poziva, poruka i podatkovnog prijenosa podataka ovise o državi u kojoj se nalazite, a za odlazne pozive dodatno i o destinaciji prema kojoj upućujete poziv. Ako putujete u zemlje unutar Europske unije uz Norvešku, Island i Lihtenštajn razgovarate i surfate kao da ste u Hrvatskoj, ali ipak postoji ograničenje u potrošnji internet prometa, a ono je propisano ovisno o cijeni vaše tarife. Naime, za putovanje izvan Europskog gospodarskog prostora treba provjeriti cjenik usluga po zonama. Radi zaštite i kontrole troškova, internet promet će biti obustavljen kada se dosegne iznos od 62,50 eura s PDV-om te sami korisnici mogu postaviti drugo ograničenje. Brojni su razlozi prekida usluge besplatnog interneta u autobusima kažu iz Tvrtke Libertas. Međutim, odgovor na pitanje o provedenom istraživanju među putnicima nismo dobili, što bi moglo značiti da isto nije ni provedeno. Pokušali smo i stupiti u kontakt s odgovornim ljudima u tvrtki Media King, ali bezuspješno.

Objavljeno u tiskanom izdanju 14. veljače 2025.

Pročitajte još

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist