Aktualno

Što nam donosi ‘razvod’ Ujedinjenog Kraljevstva i EU?

Što nam donosi 'razvod' Ujedinjenog Kraljevstva i EU?

Ujedinjeno Kraljevstvo od 1. veljače 2020. godine na uređeni način prestaje biti članicom Europske unije. Kako navode iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, temeljem Sporazuma o povlačenju, u prijelaznom razdoblju koje traje do 31. prosinca 2020., nema promjena za građane i poslovnu zajednicu te se pravo EU-a nastavlja primjenjivati. Cilj je Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, navode iz Ministarstva, u tom razdoblju dogovoriti buduće partnerske odnose.
Kako donosi Hrvatska gospodarska komora, Brexit, uz političke potrese, donosi i važne promjene u biznisu. Kako bi se izbjegle moguće nesuglasice i problemi u trgovini između EU-a i UK-a, do kraja 2020. godine dogovoreno je prijelazno razdoblje tijekom kojeg će biti utanačeni detalji poslovnog dijela ovoga ‘razvoda’.
Iz Udruženja europskih gospodarskih komora Eurochambres poručuju da političari sada moraju postići dogovor koji će jasno regulirati odnose EU-a i UK-a kako bi se izbjegao još jedan scenarij izlaska bez sporazuma na kraju godine.

Što se tiče utjecaja Brexita na domaću ekonomiju, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović ističe kako se ne očekuju dramatične promjene.
-Udio robne razmjene s UK-om čini tek 1 do 2 posto naše ukupne razmjene pa se potencijalno usporavanje potražnje s Otoka ne bi smjelo ozbiljnije odraziti na hrvatsko gospodarstvo. Nekakve ozbiljnije promjene bi mogle osjetiti pojedine branše poput izvoznika farmaceutskih proizvoda koji čine 15 posto našeg ukupnog izvoza u UK, a mogući su i sekundarni utjecaji uslijed odgađanja investicijskih projekata, eventualnog uvođenja viznog režima ili nekog drugog ograničenja državljanima EU – pojašnjava Burilović, uz napomenu da se može očekivati i neizravni utjecaj Brexita preko vjerojatnog usporavanja gospodarskog rasta u pojedinim članicama koje su značajan gospodarski partner Hrvatske.

No, i taj bi utjecaj na domaću ekonomiju također trebao biti ograničen jer utjecaj Brexita na najveće vanjskotrgovinske partnere Hrvatske (Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija) neće biti pretjerano izražen.
Iz Eurochambresa naglašavaju da se novi europski standard transparentnosti i uključivosti u pregovaračkom procesu s partnerima iz trećih zemalja također mora primjenjivati i na pregovore s UK-om. Poslovanje i šira zajednica dionika moraju se propisno informirati i konzultirati tijekom cijelog postupka, zaključuju.

Povodom izlaska Ujedinjenog Kraljstva iz EU oglasio se i HAKOM.
-Izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, zahvaljujući prijelaznom sporazumu, korisnici usluga elektroničkih komunikacija ne moraju strahovati zbog nepredviđenih troškova u roamingu. Naime, za vrijeme boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu korisnici će do daljnjega moći koristiti usluge po jednakim pravilima i ništa se trenutačno ne mijenja, pa tako neće biti ni promjena prilikom pozivanja UK iz Hrvatske. I dalje ostaju na snazi isti uvjeti i cijene korištenja roaminga u Ujedinjenom Kraljevstvu prema pravilu „U roamingu kao kod kuće” (eng. Roam Like At Home), kao i cijene međunarodnih poziva prema Ujedinjenom Kraljevstvu – navode iz HAKOM-a. Ova pravila će za Ujedinjeno Kraljevstvo, dodaju, biti na snazi najmanje do 31. prosinca 2020. kada završava dogovoreno prijelazno razdoblje. HAKOM će pravovremeno obavijestiti javnost nakon završetka prijelaznog razdoblja o eventualnim izmjenama, a operatori svoje korisnike.
Podsjećaju kako u EU vrijede propisi koji ograničavaju cijene roaminga za EU korisnike kada borave u drugim državama članicama, kao i za međunarodne pozive iz jedne države članice u drugu. Izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, o ovim pravilima će se pokušati postići dogovor do kraja prijelaznog razdoblja.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist