Aktualno

Stižu nova pravila HZZO-a!

Stižu nova pravila HZZO-a!

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 1. rujna uvodi novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede, hospitalizaciju, dijagnostičke pretrage i ambulantno liječenje s ciljem rasterećenja bolnica, smanjivanja listi čekanja i ušteda proračunskog novca.

Liječnici primarne zaštite više neće biti administratori bolničkih liječnika, već će se na njih prebaciti postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenta i praćenje kroničnih bolesnika, javlja jutarnji.hr.

Prijeoperativne pretrage bit će strogo definirane, a više ih neće obavljati bolnice, već domovi zdravlja. Bolnički liječnici moći će davati preporuke za terapiju ili lijek, ali ne i za bolovanje, dok će obiteljski liječnici odlučivati o daljnjim koracima.

Ubuduće će se prepisivati samo najjeftiniji lijekovi određenog sastava, a pacijent koji želi skuplji lijek, morat će ga sam doplatiti.

Uputnice će pak imati novi način šifriranja, ovisno o tome šalje li se pacijenta na konzilijaran pregled u bolnicu (A), na bolničko liječenje (B), specijalističku zdravstvenu zaštitu (C) ili ambulantno liječenje (D).

S novinama u upućivanju pacijenata obiteljski liječnici trebali bi biti upoznati ovoga mjeseca, kada će im biti podrobnije pojašnjene sve indikacije koje pacijent mora imati da bi ga se moglo uputiti na daljnju obradu.
 

Pročitajte još

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist