Hrvatska

STIŽE ZIKA Nova epidemija u Europi, prijenosnik se već udomaćio u Hrvatskoj!

Komarac

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u ponedjeljak da će se virus infekcije zika proširiti u sve dijelove Južne i Sjeverne Amerike osim u Kanadu i Čile jer u njima, zbog klimatskih uvjeta, nema glavnih prijenosnika bolesti, tropskih komaraca iz skupine Aedes.

Od kada su u svibnju 2015. zabilježeni prvi slučajevi u Brazilu, do danas se zika proširila u 21 zemlju dvaju američkih kontinenata. Najugroženiji je Brazil u kojem se procjenjuje da je oboljelo više od milijun ljudi. No zika je u nekoliko proteklih dana otkrivena i u brojnim europskim zemljama, jučer i u susjednoj Austriji.

Bolest je bezopasna za sve osim za osobe sa slabim obrambenim sustavom i posebno za trudnice kod kojih se povezuje s mikrocefalijom, bolešću koja može uzrokovati rađanje djece s nerazvijenom glavom i mozgom. U Brazilu je samo od listopada do danas registrirano više od 4.000 slučajeva mikrocefalije dok se prije epidemije bilježilo 200-injak godišnje.

Na vrhuncu epidemije u studenom 2015. ondje se rađalo 18 djece s mikrocefalijom na dan. Znanstvenici smatraju da se izuzetno brzo širenje bolesti, koja se sada već smatra pandemijom, može pripisati činjenici da stanovništvo Amerika nema razvijen imunitet na virus koji je stigao iz Afrike.

Svi Europljani koji su do sada oboljeli, virusom su zaraženi na turističkim putovanjima, uglavnom u Brazil. Nakon otkrića prvog slučaja u Austriji u četvrtak stručnjak za tropsku medicinu Herwig Kollaritsch izjavio je da je ta zaraza beznačajan događaj ako bolesnica nije trudna te da ne postoji opasnost širenja epidemije u njihovoj zemlji jer ondje nema komaraca iz skupine Aedes.

Nažalost, u Hrvatskoj se udomaćio jedan od glavnih prijenosnika zike – tigrasti komarac Aedes albopictus. No stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu da za sada ne prijeti opasnost širenja epidemije u našoj zemlji budući da sezona komaraca još nije počela.

– U Europi je do sada zabilježeno nekoliko uvezenih slučajeva zika virusne bolesti u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Finskoj i Austriji u osoba koje su prethodno boravile u zahvaćenim državama – kažu u HZJZ-u.

– Teoretski, mogućnost daljnjeg širenja infekcije od importiranih slučajeva postoji, s obzirom da se tigrasti komarac (Aedes albopictus) unatrag nekoliko godina udomaćio u mnogim dijelovima Europe, prvenstveno oko Mediterana. Međutim, rizik daljnjeg prijenosa infekcije u Europi, uključujući i Hrvatsku, tijekom zimskog razdoblja je izuzetno nizak jer trenutni klimatski uvjeti ne pogoduju razmnožavanju tigrastog komarca – dodaju epidemiolozi.

Cjepivo ni lijekovi za sada ne postoje. Jedina prevencija je eradikacija komaraca i sprječavanje ugriza repelentima.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist