Aktualno

Stiglo nam je klimatološko proljeće

proljece cvijece008

Prvim danom ožujka ulazimo u klimatološko proljeće koje bi moglo potrajati do početka travnja ove godine dok ćemo ono ‘pravo’ još čekati do 20. ožujka.

Ulazak u klimatološko proljeće potvrđuje i činjenica kako je zadnjeg dana veljače u Dubrovniku izmjeren 21 stupanj te će kao i ostatak Hrvatske za ovo vrijeme biti ‘okupani’ u 90 minuta sunca.

Koja je razlika između ‘dva proljeća’?

Danas pod pojmom proljeća najčešće podrazumijevamo proljetno godišnje doba, a prije svega kao astronomsko godišnje doba koje ovisi o međusobnom položaju Zemlje i Sunca. Točan početak astronomskih godišnjih doba izračunavaju astronomi, stoga se još nazivaju i kalendarskim godišnjim dobima jer se izmjenjuju tijekom jedne kalendarske godine.

Naime, s druge strane, u meteorologiji se godišnja doba mogu definirati i kroz neka prepoznatljiva klimatska obilježja poput temperature, vlage u zraku i slično…

Kako bi mogli opisati klimatska obilježja nekog područja kako treba, meteorolozi obrađuju statističke metorološke podatke dobivene iz mjerenja na meteorološkim postajama.

Pročitajte još

[FOTO] SVEČANA 90. OBLJETNICA Orsan je simbol tradicije, predanosti i ljubavi prema moru

Dulist

NOVA INVESTICIJA KRALJA LAMINATA Darko Pervan počeo s izgradnjom Hotela Slano

Dulist

U PETAK NA PLACI U GRUŽI Akcija mjerenja krvnog tlaka, razine šećera u krvi i još toga!

Dulist