Grad

Stigla nam je Kandelora!

Stigla nam je Kandelora ili Svijećnica, dan uoči 1050. Feste svetog Vlaha, uvod u samu Festu…

Blagdan Svijećnice, inače, u katoličkoj vjeri predstavlja dan kada su Marija i Josip unijeli malo dijete Isusa u hram, da bi ga po židovskom zakonu, kao prvorođenca, prikazali Bogu. Tada je starac Šimun rekao proročke riječi da je to dijete svjetlo naroda. Zato danas kršćani u crkvi blagoslivljaju svijeće, čuvaju ih za trenutak svoje smrti, kako bi kroz mrak i nepoznanicu smrti uz svijetlo ušli u sigurnost vječnog života.

Poslijepodne barjak sv. Vlaha okupit će gradske barjake ispred parčeve Crkve, nakon čega slijedi otvorenje Feste. Dubrovački biskup pročitat će Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ‘živio sveti Vlaho!’.

Rektor Crkve potom će okupljenom puku pročitati čestitke i pozdrave za Festu, djeca u narodnim nošnjama prinijet će darove na blagoslov, a biskup iz košarice pustit će bijele golubice mira. Odlete li one na istok, prema Pločama, predaja kaže, bit će rata, a odlete li prema Crkvi Male braće, bit će mir.

Na kraju ceremonije festanjuli, uz zvukove Himne sv. Vlahu, podignut će parčev barjak nakon čega nas očekuje svečana večernja sveta misa u Katedrali.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ekipa iz Kluba 65+ u điru s Lidijom Begić

Dulist

Povratak Dubrovačkog karnevala: Nikad više događanja za sve generacije!

Dulist

NOVI POSAO GRADSKOG VIJEĆNIKA Ivica Roko se nakon 23 godine ostavlja karića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija