Grad

Stigla nam je Kandelora!

Stigla nam je Kandelora!

Stigla nam je Kandelora ili Svijećnica, dan uoči 1050. Feste svetog Vlaha, uvod u samu Festu…

Blagdan Svijećnice, inače, u katoličkoj vjeri predstavlja dan kada su Marija i Josip unijeli malo dijete Isusa u hram, da bi ga po židovskom zakonu, kao prvorođenca, prikazali Bogu. Tada je starac Šimun rekao proročke riječi da je to dijete svjetlo naroda. Zato danas kršćani u crkvi blagoslivljaju svijeće, čuvaju ih za trenutak svoje smrti, kako bi kroz mrak i nepoznanicu smrti uz svijetlo ušli u sigurnost vječnog života.

Poslijepodne barjak sv. Vlaha okupit će gradske barjake ispred parčeve Crkve, nakon čega slijedi otvorenje Feste. Dubrovački biskup pročitat će Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ‘živio sveti Vlaho!’.

Rektor Crkve potom će okupljenom puku pročitati čestitke i pozdrave za Festu, djeca u narodnim nošnjama prinijet će darove na blagoslov, a biskup iz košarice pustit će bijele golubice mira. Odlete li one na istok, prema Pločama, predaja kaže, bit će rata, a odlete li prema Crkvi Male braće, bit će mir.

Na kraju ceremonije festanjuli, uz zvukove Himne sv. Vlahu, podignut će parčev barjak nakon čega nas očekuje svečana večernja sveta misa u Katedrali.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist