Županija

STIGAO I ĆORIĆ Pušten u rad kanalizacijski sustav na Grudi vrijedan 14 milijuna kuna

STIGAO I ĆORIĆ Pušten u rad kanalizacijski sustav na Grudi vrijedan 14 milijuna kuna

Svečano je ovog četvrtka pušten u rad novo izgrađeni kanalizacijski sustav na Grudi vrijedan 14 milijuna kuna. U Konavlima je tim povodom boravio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
U sklopu projekta izgrađeno je oko šest kilometara mreže kanalizacijskog sustava, dvije podzemne crpne stanice i biljni uređaj za pročišćavanje. Paralelno s kanalizacijskom mrežom izveden je i sustav oborinske odvodnje u duljini oko četiri kilometra, a izgrađen je i nogostup kroz mjesto u dužini 1250 metara te je uređeno 100 parkirališnih mjesta. Ukupna vrijednost projekta je 14 milijun kuna.
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je kako je već ranije završen kanalizacijski sustav u Cavtatu, a trenutno je u tijeku izgradnja sustavu u Moluntu.
-Za razvoj gospodarstva i turizma jedna od osnovnih pretpostavki je kanalizacijski sustav. Projektom je omogućeno spajanje tisuću stanovnika, ali sustav je napravljen tako da se može dodatno proširiti – rekao je načelnik Lasić te dodao kao su Hrvatske vode financirale 80 posto projekta, dok je Općina osigurala preostala sredstva.
Napomenuo je kako su u tijeku radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava Molunat gdje je projektom predviđena izgradnja glavnog sustava odvodnje ukupne duljine četiri kilometra tlačnog cjevovoda duljine 1,1 kilometar. Na sustavu se nalaze i tri crpne stanice ukupnog kapaciteta 30 litara/s, a planiran je i uređaj za pročišćavanje zajedno sa podmorskim ispustom. Također, izgradit će se i vodoopskrba mreža u duljini 4,2 kilometra.
-Do sada je izvedeno oko dva kilometra tlačnog i gravitacijskog kolektora sustava odvodnje i vodoopskrbnog cjevovoda, a procijenjena vrijednost svih radova je 15 milijuna kuna – rekao je načelnik Lasić.
Ministar Ćorić je ovom prilikom čestitao Općini Konavle na Danu Općine, a načelniku na završetku ovog projekta.
-Sam projekt je napravljen po najvišim ekološkim standardima. Najviše nas veseli način na koji će pročistač vode biološki tretirati, što najbolje promovira održivost, odnosno zaštite okoliša – rekao je ministar Ćorić te dodao kako je konačan cilj ove Vlade ne samo za Konavle nego za cijelu Hrvatsku uspostava sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje na cijelom teritoriju RH.
Župan Dobroslavić čestitao je Općini Konavle na investicijama kanalizacijskih sustava Cavtat i Gruda te izgradnji Uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda na Grudi.
-To su velike investicije, radi se o 30 milijuna kuna, i time je Općina Konavle potvrdila svoju brigu za područje, osobito u onome dijelu koje se odnosi na zaštitu okoliša. Također, čestitam i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama na sudjelovanju u ovim investicijama, ali isto tako i na brojnim drugim investicijama na području naše županije – rekao je župan Dobroslavić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist