Vaše vijesti

Štetni ugovori direktorice Atlasa

Štetni ugovori direktorice Atlasa

Osvrt na intervju mr. Pave Župan Rusković „Vlahušić šteti destinaciji…“ objavljen u duListu od 11. 1. 2012. piše bivši radnik Atlasa Vlaho Menalo.

 
Štovana Pave,

u Vašem razgovoru niste naveli što šteti destinaciji!? Prije svega red bi bio da širem dubrovačkom puku objasnite pojam „destinacija“, što je pravo značenje te riječi na hrvatskom ili bilo kojem slavenskom jeziku, iako se većina Dubrovčana služi engleskim jezikom. Znam da to nije lako objasniti jer se to teško prevodi, ali ako se ne može prevesti s dvije riječi, onda se može šire objasniti o čemu se tu radi. Mišljenja sam da uz sve institucije u turizmu, državne i privredne, organizacije i agencije nije potreba duplirati ingerencije, drugim riječima, menadžment bi služio za „prodavanje magle“. Da bi se nešto moglo upakirati na nivou jedne regije, potrebno je imati robu i uslugu u posjedu.

Dugo vremena ste u Atlasu govorili o „elitnom turizmu“, a sve je svršavalo na Yugotours turizmu (preko Atlasa Yugotours je dovodio preko 75% ukupnog broja turista). Dakle, svi Vaši pokušaji ili bolje reći priče o elitnom turizmu padali su u vodu. Nikada od toga nije bilo ništa, pa opet Yugotours, Tui i Misir ostali su glavni partneri sve do Domovinskog rata. Usluge su se sastojale od transfera na dolasku i odlasku, hotelskog smještaja, izleta, lokalnih ručkova. Od elitnih turista pojavio bi se tu i tamo koji Martin u dolasku i Martin u odlasku. Mišljenja sam da je bolje imati u receptivnom turizmu jednog kvalitetnog predstavnika, turističkog vodiča, kuhara, konobara ili trgovaca nego destination managera ili direktora Instituta za turizam.

Za sada ne bih dalje pametovao, samo ću Vam priložiti dva uratka na engleskom jeziku, koji su izrađeni pod Vašom palicom:
Štetni ugovor sklopljen s Networld-om iz New Jersey-a iz 1988., 1989. i 1990. (Marko Podkubovšek, predsjednik kompanije i Davor Gjivoje, potpredsjednik, bivši radnici Atlasa) bez mog znanja, iako sam u to vrijeme bio u funkciji direktora odjela za USA i Kanadu. Dobio sam ugovor od Steve Anđusa, potpisan od Vas osobno, da postupim prema istom. Nisam to mogao prihvatiti jer je ugovor ispravljen u članku 7 korektorom u korist Networlda-a, a na veliku štetu Atlasa. Umjesto da se, ukoliko nisu bili zadovoljni našim ugovorom, sastavi novi aneks ugovora, što bi svaki i priučeni pravnik učinio.

Drugi, još drastičniji primjer, je ponuda dana na zahtjev tour operatora Mondorama iz Quebec/Canada ništa manje od strane predsjednice kompanije Mrs Claudette Juteau. Vi ste taj zahtjev za aranžman od 30 PAX donijeli iz Kanade i povjerili američkom odjelu u osobi Luce Krile da izradi ponudu. Vi i Luce ste zajedno radili ponudu (jer sam ja dao ostavku na mjesto direktora za USA i Kanadu) pa je dovoljno pročitati reakciju gore navedene predsjednice kompanije datirane 8. ožujka 1990. Jao Bože, može li gore! Strašno je to čitati. Za sada toliko.

Ne daj Bože da sam ja takvu ponudu poslao. Sva mora svijeta ne bi me oprala. Ubrzo sam izbačen iz Atlasa kao tehnološki višak i više od dvadeset godina bio sam bez posla.

Prilozi:
-kopija ugovora
-odgovor agencije Mondorama

Nemojte mi što zamjeriti. 
Pozdrav,                                
                                                                                  Bivši radnik Atlasa
                                                                                  Vlaho Menalo
 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist