Vaše vijesti

Očuvajmo ugrožene vrste!

Očuvajmo ugrožene vrste!

Očuvajmo biološku raznolikost Rijeke dubrovačke-posebno njezine ugrožene vrste: šišmiše Viline  špilje, riječke trešnje i riječne plosnate kornjače!

Poručili su u subotu mladi ekolozi Eko-Omblići i eko aktivisti Zelenog Sunca na 1. ovogodišnjem okupljanju pod nazivom „Osmijeh za 2012. godinu – Međunarodnu godinu šišmiša i desetljeće biološke raznolikosti 2011-2021. Činjenica je da je biološka raznolikost  Rijeke dubrovačke unatoč tome što je zaštićena od 16.12.1964. godine uslijed raznih devastacija u okolišu sve više ugrožena.

Stoga smo odlučili ovu godinu 2012. posvetiti ugroženoj flori i fauni Rijeke dubrovačke, a putem naših eko-akcija,eko-radionica,javnih tribina…

Osim što ćemo budno čuvati  rijetke biljne i životinjske vrste našeg  zavičaja,surađivati ćemo sa ostalim ekološkim udrugama naše županije i cijele Hrvatske u očuvanju prirode Lijepe naše i cijele Planete. Kada se vratimo na prošlu 2011. godinu Međunarodnu godinu šuma i na naše eko-aktivnosti moramo biti jako zadovoljni budući smo ostvarili niz akcija na očuvanju prirode cijele planete. Aktivno smo  sudjelovali u brojnim eko-apelima,eko-prosvjedima na očuvanju naše pitke rijeke Omble i njezine Viline špilje sa brojnim zaštićenim šišmišima,na očuvanju Jadranskog mora i njegovih tisuću „bisera“, isto tako smo aktivno sudjelovali sa brojnim ekološkim udrugama Grada i okolice na očuvanju našeg Srđa,te predložili krajem ove godine na Forumu:“Zeleni izbor za održivu budućnost“ novoj ministrici okoliša i prirode RH gđi. Mireli Holy da se Srđ proglasi-Park šumom!

Tijekom ljeta posjetili su nas i 3 grupe mladih volontera iz Engleske i Amerike koji su zajedno s nama uređivali dječja igrališta Mokošice. U naš eko-park „Ombla“ pored kamenih skulptura galeba,dupina,sredozemne medvjedice postavili smo i kamenu skulpturu kornjače,a ove godine nam je želja postaviti kamenu skulpturu  morskog konjica kojem također posvećujemo ovu godinu budući da je među ugroženim vrstama Jadranskog mora!

Na naš Eko-fon-Zelenu liniju dobili smo tijekom 2011.  preko 400 poziva koji su se uglavnom odnosili na;sječu zelenila u Gradu i okolici,bacanju šuta,smeća i otpada na zaštićenim površinama(izvorište Omble,kod ljetnikovaca Rijeke dubrovačke, Lokruma i ostalih elafitskih otoka…) onečišćenju mora naftnim mrljama ili smećem,onečišćenju rijeka i potoka, zraka.  
Imali smo još dosta eko-aktivnosti  2011 kao niz likovnih radionica, kreativnih radionica, kulturnih i humanitarnih akcija, a sve za dobrobit djece i prirode!

Hvala svima koji su nas podržavali u našem volonterskom radu s djecom i mladima! Voljeli bi da nam se u ovoj 2012. priključi još više djece i mladih  Rijeke dubrovačke i Grada te da OŠ Mokošica postane eko-škola!
 
 

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist