Županija

Sterilni kukci za suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve

Sterilni kukci za suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve
default

Ovoga tjedna djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nastavili su s provođenjem „tehnike sterilnih kukaca“, biološke mjere suzbijanja sredozemne voćne muhe, s ciljem sprječavanja širenja jednog od najštetnijih kukaca svjetske poljoprivrede i očuvanja uzgoja agruma u dolini Neretve. Kao dio izuzetno uspješnog nacionalnog Akcijskog plana za njezino suzbijanje, ovih dana su nastavljeni prijem, razvoj i ispuštanje sterilnih jedinki započeti u travnju i svibnju, u količini od 16 milijuna sterilnih mužjaka tjedno, a aktivnosti će se provoditi do polovice studenog, prateći situaciju na terenu i klimatske uvjete. Dokaz o uspjehu Akcijskog plana i učinkovitosti ove tehnike jest činjenica da u posljednjih desetak godina šteta od sredozemne voćne muhe gotovo da i nije bilo.
Naime, spomenuta tehnika sastoji se od ispuštanja u prirodu milijuna sterilnih mužjaka sredozemne voćne muhe. Sterilni mužjaci traže „divlje“ ženke, koje nakon parenja ne liježu jaja na voćne plodove, odnosno ne dolazi do razvoja potomstva. Tehnika sterilnih kukaca pionirski je započeta prije desetak godina. U Hrvatskoj, ta tehnika izvrsno se upotpunjuje s drugim mjerama.
Akcijski plan za suzbijanje sredozemne voćne muhe donijelo je Ministarstvo poljoprivrede te je gotovo jedinstven u Europi, a u svijetu se ističe po svojoj uspješnosti. Provodi se svake godine sustavno, znanstveno i stručno utemeljeno te planski na čitavom području doline rijeke Neretve, a uključuje praćenje razvoja muhe, skupljanje i analizu tisuća plodova, označavanje lokaliteta, masovni ulov, ranu detekciju žarišta, komunikaciju s drugim službama i samim proizvođačima.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist