Hrvatska

STATISTIKA 2015. ‘Kvadrat kuće’ skoro 600 eura skuplji od ‘kvadrata’ stana

STATISTIKA 2015. 'Kvadrat kuće' skoro 600 eura skuplji od 'kvadrata' stana

Prosječne tražene cijene kuća prošle su godine bile nešto jeftinije nego u 2014. godini. Točnije, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom 2015. bile 0,3 posto niže no tijekom 2014. godine.

Najjeftinije kuće lani su putem portala Crozilla.com oglašavane u unutrašnjosti, a njihove su prosječne cijene u većini gradova bile ispod 1000 eura po metru kvadratnom. S druge strane, najskuplje kuće nalazile su se na područjima uz more, a takvima su prosječne oglašavane cijene mahom bile četveroznamenkaste.

Kad je riječ o Jadranu, prvo mjesto naravno drži Dubrovnik gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo čak 3726 eura. Cijene ‘kvadrata’ kuća više od prosjeka zabilježene su još i u Opatiji, gdje se su iznosile 2404 eura, i Splitu u kojem su oglašavane po prosječnoj cijeni od 2230 eura.

Iako su cijene stanova tijekom prošle godine više bile no cijene kuća, statistike oglasnika Crozilla.com pokazale su kako su stanovi ipak bili traženiji. Od grada do grada razlikovale su se cijene kuća i stanova, no u prosjeku su kuće bile oko 11 posto jeftinije od stanova.

Čak 20 posto, odnosno, 319 eura po metru kvadratnom tijekom 2015. godine bile su prosječne tražene cijene kuća u Zagrebu niže no cijene stanova.

Prema podacima Crozilla.com najveće razlike u cijenama ‘kvadrata’ lani su zabilježene u gradovima gdje su cijene najviše: u Opatiji i Dubrovniku. Za kuću u Dubrovniku trebalo je izdvojiti čak 577 eura po metru kvadratnom više nego za ‘kvadrat’ stana, dok je u Opatiji situacija bila obrnuta. Tamo su, naime, kuće u prosjeku bile jeftinije od stanova za 547 eura po metru kvadratnom.

Najmanje razlike u oglašavanim cijenama, tek dvadesetak eura po metru kvadratnom, zabilježene su u Senju, gdje su kuće bile jeftinije no stanovi, i Poreču u kojem su cijene kuća u tom iznosu bile više od cijena stanova.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist