Hrvatska

STANOVNICI BANOVINE DRUGI BOŽIĆ U KONTEJNERIMA ‘Volio bih da to malo ubrzate’

STANOVNICI BANOVINE DRUGI BOŽIĆ U KONTEJNERIMA 'Volio bih da to malo ubrzate'

Nešto više od 4000 stanovnika Banije već je drugi Božić zaredom dočekalo u kontejnerima. Ante Jurić izgubio je dom u petrinjskom potresu i već dvije godine živi u kontejneru, prenosi index.hr.

Podsjećamo, Banija je doživjela prvi veliki potres 29. prosinca 2020., magnitude 6.4, s epicentrom 3 kilometra jugozapadno od grada Petrinje. Nakon ovog potresa, uslijedila je serija nekoliko stotina potresa, od kojih je najjači bio magnitude 5.0 po Richterovoj ljestvici.

– Da je dobro, nije, ali gdje si, tu si. Pitanje je kakva je obnova, to bih htio čuti, da se ubrza. Sve ide sporo. Volio bih da to malo ubrzate ako je moguće, navodi Jurić.

Prije potresa živio je u Petrinji s dvoje djece, koji su nakon potresa otišli u Njemačku. Vratit će se ako se obnovi, ali zasad ostaju živjeti u Njemačkoj. Jednokratna pomoć stanovnicima u kontejnerima još nije došla.

– Ne, zasad ništa ne znamo. Čuo sam da bi trebalo, kaže Jurić i poručuje vladi da se malo požuri.
Njegova susjeda Katica Premur živi od vrlo niske mirovine pa joj pomaže i Centar za socijalnu skrb.

– Ide sporo. Ja sam preko socijalnog, ne znam gdje će me smjestiti. Imam malu mirovinu pa ne znam gdje ću završiti, u nekoj zgradi ili gdje. Živjela sam na selu u Cepelišu s čovjekom koji je umro. U kući su njegovi sinovi, tamo više ne smijem pa sam tu dospjela. Bila sam prvo u vojarni nakon potresa, navodi Premur.

– Svakakav je život ovdje. Imam mala primanja i jedva preživljavam. Grijalice su dobre, toplo je. Jednokratnu pomoć još nisam dobila. Priča se svašta, jedni kažu jedno, drugi drugo, ne zna se kad će, ističe Premur. Andreju Plenkoviću je čestitala Božić i Novu godinu te zamolila da se požure s naknadom.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist