Grad

SRĐ JE NAŠ Ovo je početak kraja projekta apartmanizacije Srđa, idemo na rušenje lokacijske dozvole

SRĐ JE NAŠ Ovo je početak kraja projekta apartmanizacije Srđa, idemo na rušenje lokacijske dozvole

Ovo je početak kraja projekta apartmanizacije Srđa. Jučerašnja presuda Upravnog suda u Splitu sve mijenja jer je na rješenju Ministarstva, koje je ukinuto, utemeljena i lokacijska dozvola, ali i velikim dijelom i Urbanistički plan uređenja. Pokrećemo daljnje postupke da se svi dokumenti temeljeni na Studiji utjecaja na okoliš ukinu – rekao je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije na konferenciji za medije.
Naime, predstavnici Zelene akcije i inicijative Srđ je naš danas su u Dubrovniku održali konferenciju za medije povodom jučerašnje odluke Upravnog suda u Splitu kojom je ukinuto rješenje  rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko – rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu.
-Ovom presudom je nakon tri godine pravne borbe dokazano ono što je inicijativa Srđ je naš i struka govore od početka, a to je da je projekt apartmanizacije Srđa neprihvatljiv za okoliš. Naš sljedeći korak jest traženje ukidanja lokacijske dozvole koja je utemeljena na ovom rješenju, koje je jučer ukinuto. Smatramo da projekt od početka egzistira čisto na prividu koji je stvaran agresivnom marketinškom kampanjom i raznim manipulacijama raznim procedurama. Ovo nije prva presuda nama u korist – rekao je Ćerimagić, podsjetivši i na presudu Visokog upravnog suda u Zagrebu od prije nepune dvije godine kojom je ukinut obuhvat zahvata na Srđu, koji je učinjen 2006. odlukom o promjeni Županijskog plana. Tada je projekt narastao sa 100 na 310 hektara.
-Dakle ovo je druga presuda koja ide u korist inicijativi i koja potvrđuje sve ono što mi govorimo godinama, a to je da se radi o izuzetno štetnom projektu s više aspekata za građane Dubrovnika, i neprihvatljivom za okoliš. Imamo još nekoliko pokrenutih postupaka protiv ovog projekta i nadamo se da ćemo kao i do sad ustrajnim i predanim radom pobijediti i u tim postupcima i dokazati da se projekt treba zaustaviti. Smatramo da je ovo početak kraja projekta apartmanizacije Srđa i da se jedna po jedna urušavaju odluke kojima je taj projekt Ovo je pobjeda građana nad špekulantima – istaknuo je Ćerimagić.
Đuro Capor ispred inicijative Srđ je naš podsjetio je ovom prilikom na glavni argument zbog kojega su Zelena akcija, Udruženje hrvatskih arhitekata i Zelena akcija i osporili rješenje Ministarstva o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš.
-Kada je tijekom javne rasprave građanima predstavljen projekt na Srđu ta Studija je iznosila samo utjecaj golf zahvata na okoliš. Nije se bavila uopće utjecajem te velike turističke izgradnje na grad podno Srđa i na njegove građane. I sam UNESCO je također taj prigovor imao da uopće nije istražen utjecaj te velike izgradnje na svjetsku baštinu. Broj kvadrata koji je planiran na Srđu iznosi veličinom tri nove Mokošice, dakle ideja da se 20 tisuća stanovnika može smjestiti na Srđ i da će to imati samo pozitivan učinak na grad i građane Dubrovnika je zaista bila smiješna. Ministarstvo i stručno povjerenstvo su bili upozoravani, ali su sve ignorirali i to je i glavni razlog zašto je rješenje o prihvatljovosti studije palo na Upravnom sudu – istaknuo je Capor te dodao kako je činjenica da je Ministarstvo zaštite okoliša prihvatilo Studiju, korištena kao jedan od glavnih argumenata zašto je za gradonačelnika Dubrovnika i famozni Dubrovački dogovor prihvatljiva ideja apartmanizacije. -Sada kada se pokazuje da se čitav taj postupak vodi nezakonito i da je opasan i za okoliš i za građane očekujemo od Grada i svih nadležnih tijela da odustanu od potpore ovom projektu koji je na više različitih nivoa štetan. Odustanite od potpore nezakonitom projektu, a novce građana usmjerite na puno potrebnija mjesta – smatra Capor.
S druge strane, prokurist tvrtke Razvoj golf Ivan Kusalić ističe kako nije točno da je ovom presudom iskazano kako je projekt štetan na okoliš već da je to stvar isključivo proceduralnih razloga, bilo je novinarsko pitanje na što je Ćerimagić odgovorio:
-Pravno gledano to se može protumačiti kao proceduralna pogreška. Međutim, ona sadržajno znači da za gotovo polovicu tog projekta nije ocjenjivan utjecaj na okoliš. Naša teza od početka jest da se uzeo obuhvat cijelog projekta i da se ocjenjivao njegov utjecaj na okoliš, taj projekt nikad ne bi dobio zeleno svjetlo Ministarstva. Radi se o 250 vila i 400 apartmana, i oni tih 400 apartmana nisu uzeli u obzir.
Prokomentirao je i Kusalićevu izjavu kako su Mostovi zastupnici u 10. izbornoj jedinici od ponedjeljka govorili o sadržaju presude.
-Ja o tome ne znam ništa. Onaj tko gubi naravno da se ljuti i da će početi konstruirati razne konstrukcije da bi opravdao svoj poraz. Gospodin Kusalić i meni je jučer pokušao plasirati takve teze. Kad sam mu to argumentirano osporio onda je to očito u medijima predstavio kao neku drugu tezu. Naime, u početku je teza bila da je sazvana presica za petak jer kao da se znalo da će biti presuda. Naravno da se znalo da će biti presuda jer je sud zakazao izricanje u petak u jedan – zaključio je Ćerimagić.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist