Grad

FOTO Znate li koliko vrsta šišmiša krije Lokrum?

FOTO Znate li koliko vrsta šišmiša krije Lokrum?

Ustanove zaštite prirode i udruge već dvadesetu godinu za redom obilježavaju Međunarodnu noć šišmiša radi podizanja svijesti javnosti o ugroženosti šišmiša i važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti i njihovih ostalih staništa.

Ove godine Javna ustanova Rezervat Lokrum prvi put se uključila u obilježavanje Noći šišmiša. Koliko vrsta šišmiša nastanjuje otok Lokrum? Kako istraživači istražuju šišmiše? – samo su neka od pitanja na koja su odgovore dobili posjetitelji Lokruma.
Stručno izlaganje o šišmišima i istraživanjima na Lokrumu, didaktičke igre i testovi znanja i posebno zanimljivo stručno vodstvo – slušanje i određivanje vrsta šišmiša pomoću ultrazvučnih tehnologija (bat detector) raznovrstan je program tijekom kojeg je sudjelovalo 80-ak djece i odraslih. Ovom prilikom, nizom fotografija prikazan je terensko-istraživački rad na Lokrumu tijekom lipnja i rujna i zanimljiva otkrića o bogatom svijetu šišmiša. Dosad su postojali podaci o dvije vrste šišmiša na Lokrumu, ali tijekom samo dva ovogodišnja terenska istraživanja zabilježeno je 11 vrsta šišmiša od ukupno 34 vrste u Hrvatskoj.
Tijekom uzbudljive potrage za šišmišima na Lokrumu, posjetitelji su pomoću ultrazvučnih tehnologija prepoznali zvukove šišmiša, te su uspjeli i vidjeti ove sisavce iznad krošanja te na stropovima samostanskog kompleksa.

Istraživači  Hrvatskog biospeleološkog društva iz Zagreba u suradnji s Rezervatom Lokrum provode projekt Obilježavanje Međunarodne noći šišmiša u posebnom rezervatu šumske vegetacije Lokrum i jačanje kapaciteta u zaštiti i očuvanju faune šišmiša dubrovačkog područja. Projektne aktivnosti obuhvaćaju rekognosciranje terena za faunu šišmiša, obilježavanje Noći šišmiša te jačanje kapaciteta djelatnika zaštite prirode. Ovaj projekt odobren  je od strane Grada Dubrovnika u okviru Javnog poziva za predlaganje projekata/programa iz područja zaštite okoliša i prirode na prostoru Grada Dubrovnika za 2016. godinu.

Ove godine, Javna ustanova Rezervat Lokrum u suradnji sa znanstvenim i stručnim institucijama i udrugama provodi nekoliko projekata koji uključuju istraživački terenski rad, a na temelju rezultata istih planirani su edukativni programi za različite ciljne skupine, a posebno za najmlađe. Obzirom da je iskazan iznimno veliki interes za Noć sismisa na Lokrumu, Javna ustanova Rezervat Lokrum će i dalje pozivati zainteresiranu javnost na slična događanja.

Pročitajte još

Asfaltira se Ulica Marina Kneževića u Novoj Mokošici

Dulist

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović