Aktualno

Srednjoškolci će s Grofovima obići mjesta gdje im je bilo najteže

Srednjoškolci će s Grofovima obići mjesta gdje im je bilo najteže

Udruga specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik, zajedno s učenicima Turističke i ugostiteljske škole te profesoricama povijesti Tihanom Magaš iz Zadra i Lovorkom Krajnović – Tot iz Vukovara ovog vikenda održavaju radionicu pod nazivom ‘Tvoje se ime čuva – Da vi niste hrabri bili’ na temu Domovinskog rata kao i samu postrojbu SJP Grof Dubrovnik.

Profesorice Krajnović-Tot i T. Magaš kroz radionicu uvest će učenike u temu Domovinskog rata i Specijalne jedinice Grof Dubrovnik nakon koje će zainteresirani učenici s članovima istoimene udruge ići na teren i stvarati izložbu fotografija o toj jedinici. Fotografije će biti napravljene u sadašnjosti, ali iza njih krit će se priča ratnog Dubrovnika kao i posljedica koje je rat donio. Izložba će potom biti otvorena za javnost kroz koju će učenici vodiči voditi goste. Za izložbu izradit će se i katalog.

– Radionica je namijenjena srednjoškolcima, najviše da se upoznaju s kontekstom razdoblja 90-ih godina u Dubrovniku, a u to sve ćemo uklopiti i pripadnike specijalne policije – Grofove. Radionice radimo od Slavonije do Dubrovnika. Djeca reagiraju izvrsno i zadovoljna su. Radimo ove radionice jer je neopisivo bitna kultura sjećanja. Kada ne bude ovih generacija koje su živi svjedoci vremena, onda treba imati generacije koje će nastaviti tu kulturu sjećanja. Bez mržnje i bez tereta prošlosti i na civiliziran način. Uloga specijalne policije je neizostavan dio Domovinskog rata kada govorimo o samom ratu na području RH. Ono što je djeci zanimljivo je da vide kako su u vojsci tada bili brojni vojnici koji su zapravo njihovi vršnjaci, kao i gdje su danas. Ovo neće biti samo predavanje jer će osim slušanja priča djeca imati prilike sudjelovati na način da će dobiti materijale gdje će analizirati paralele između vojnog i civilnog života tijekom Domovinskog rata. Također sutra planiramo i terensku nastavu gdje će djeca imati prilike obići mjesta s braniteljima, pripadnicima udruge Grof, koji će im na tu pričati svoje priče koje vezuju uz ta mjesta – ispričala nam je Magaš.

Terenska nastava će se održati u subotu, 29. veljače od 8 do 12 sati (Bosanka, Srđ, Komolac, Brgat, Srebreno, Plat). Izložba fotografija je planirana u svibnju 2020. godine u sklopu obilježavanja 29. obljetnice osnutka postrojbe SJP Grof.

-Smisao ovih radionica je da učenike potaknemo na razmišljanje i kreativnost te da znaju kakav je povjesan trenutak bio nastanak Republike Hrvatske. Djecu ćemo voditi na one lokacije gdje je specijalna policija imala svoje najveće gubitke. Pričat ćemo im priču kako smo mi doživjeli te trenutke gubitka i one najteže trenutke koje smo proživljavali – ispričao nam je Hasib Alibegović Ale, dragovoljac Domovinskog rata, veteran i branitelj Dubrovnika.

Na samom početku današnjeg predavanja održana je minuta šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu. Uvodnu riječ dao je i gradonačelnik Mato Franković.

-Mislim da je iznimno važno, s vremena na vrijeme, spomenuti i sjetiti se žrtve hrvatskih branitelje. Čitajući i prateći današnje medije neki kažu da to danas nije moderno, da su druge stvari danas ‘modernije’. Kažu ‘zašto se vraćati u povijest?’. Vraćamo se u povijest kako bi iz nje učili i kako bi bili pametniji. Drago mi je što su ove radionice organizirali baš iz specijalne policije jer su upravo oni bili nositelji obrane RH na samom početku Domovinsog rata. Sve je počivalo na leđima policije. Čini mi se nekada, da se nedovoljno spominje uloga policije koja je bila stup obrane na početku rata. Da policije nije bilo, agrasor bi sigurno bio uspješniji. Rijetko se ističe i činjenica da je upravo naš grad drugi po broju izgubljene djece tijekom rata. Oni nisu bili branitelji, već nevina djeca. Baš zato, moderno je pjevati hrvatske pjesme, moderno je i ustati se na hrvatsku himnu, jer zbog toga je netko izgubio svoj život. Ne slušajte one koji vam kažu da nije ‘cool’ biti Hrvat, jer je i nemojte to nikada zaboraviti – poručio je gradonačelnik.

Projekt ‘Tvoje se ime čuva’ počeo je tijekom školske godine 2018./2019. godine u Gimnaziji Vladimira Nazora, Zadar gdje su učenici kroz izložbu fotografija danas ispričali zadarsku ratnu priču `90-ih pod mentorstvom prof. povijesti Tihane Magaš. U projekt se uključila i profesorica povijesti iz Vukovara Lovorka Krajnović Tot. Kroz projekt i radionice o Domovinskom ratu profesorice su gostovale u Vukovaru, Rokovcima, Andrijaševcima, Zadru, Hrvacama, Bjelovaru (Štefanje i Rovišće) i ovih dana kod nas u Dubrovniku.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist