Aktualno

SREDIŠNJI REGISTAR STANOVNIŠTVA Nova era u evidencija popisa stanovništva

laptop kompjutor digitalno online

Hrvatski sabor raspravljat će o prijedlogu Vlade za uspostavu Središnjeg registra stanovništva, čime bi se eliminirala potreba za provođenjem tradicionalnog popisa stanovništva. Novi registar, s punom primjenom od lipnja 2026., povezat će podatke iz svih postojećih evidencija, prenosi Index.hr. 

Registar će sadržavati podatke o broju i prostornom rasporedu stanovnika, socijalnim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i stambenim obilježjima, kao i podatke o srodstvu i kućanstvima. Ova centralizirana baza podataka omogućit će lakšu dostupnost informacija o stanovništvu i njihovim obilježjima, što će se koristiti za ostvarivanje socijalnih i drugih prava, te provođenje statističkih, društvenih i ekonomskih istraživanja.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija, Marko Primorac, rekao je kako će se u Registar upisivati podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, strancima s prebivalištem ili boravkom u Hrvatskoj, te hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske.

Banner 300x250 DU 1

Premjer Andrej Plenković se slaže kako Središnji registar stanovništva predstavlja značajan reformski korak prema modernizaciji evidencije stanovništva u Hrvatskoj. Smatra da će novi zakon omogućiti bolji uvid u potrebe građana, posebno u kriznim situacijama, kako bi pomoć bila ciljano usmjerena onima kojima je najpotrebnija.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist