Aktualno

SREDIŠNJI REGISTAR STANOVNIŠTVA Nova era u evidencija popisa stanovništva

laptop kompjutor digitalno online

Hrvatski sabor raspravljat će o prijedlogu Vlade za uspostavu Središnjeg registra stanovništva, čime bi se eliminirala potreba za provođenjem tradicionalnog popisa stanovništva. Novi registar, s punom primjenom od lipnja 2026., povezat će podatke iz svih postojećih evidencija, prenosi Index.hr. 

Registar će sadržavati podatke o broju i prostornom rasporedu stanovnika, socijalnim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i stambenim obilježjima, kao i podatke o srodstvu i kućanstvima. Ova centralizirana baza podataka omogućit će lakšu dostupnost informacija o stanovništvu i njihovim obilježjima, što će se koristiti za ostvarivanje socijalnih i drugih prava, te provođenje statističkih, društvenih i ekonomskih istraživanja.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija, Marko Primorac, rekao je kako će se u Registar upisivati podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, strancima s prebivalištem ili boravkom u Hrvatskoj, te hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske.

Premjer Andrej Plenković se slaže kako Središnji registar stanovništva predstavlja značajan reformski korak prema modernizaciji evidencije stanovništva u Hrvatskoj. Smatra da će novi zakon omogućiti bolji uvid u potrebe građana, posebno u kriznim situacijama, kako bi pomoć bila ciljano usmjerena onima kojima je najpotrebnija.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist