Aktualno

SREĆOM BEZ POSLJEDICA Parangal zakačio za minu s 50 kilograma eksploziva!

Na dubini od 16 metara, kod Punte od Gospe na otoku Šipanu, pronađena je kontaktna mina s 50 kilograma eksploziva. Za kotač od mine zapeo je parangal, a sve je srećom prošlo bez posljedica. Cijelu situaciju ispričali su na društvenim mrežama članovi Društva za podvodne sportove Zagreb.
Moglo je tu biti svega, ali ovaj put imali smo sreće a drugi put imati ćemo više pameti. Po dojavi lokalnog ribara otišli smo izvaditi parangal koji je zapeo za “dno”. Prije zarona pokušavali smo ga otkačiti potezanjem i kruženjem barkom oko mjesta gdje za zapeo nadajući se da će se otkačiti a mi se nećemo ni smočiti. Kada smo shvatili da ništa od toga odlučili smo se na zaron. Sreća je bila u tome da je parangal zapeo za kotač od sidra kontaktne mine koja u sebi ima 50 kg trotila (eksploziva) i u savršenom je stanju. Šta bi se desilo da je zapela za jedan od šiljaka- detonatora i dali bi se aktivirala nitko ne zna niti će znati ali ono što znamo je da drugi put preskačemo potezanja i natezanja. Gornji dio je mina(okrugli dio sa šiljcima) a donji sidro( kockasti sa kotačima) koje je sajlom na koloturniku(krug sa desne strane sidra) vezano za minu. Namjesti se željena dubina sidra i uz pomoć kotačića na dnu gurne sa broda – poanta je da potone toliko da se ne vidi sa površine, a da je dovoljno blizu površini da je brod može detonirati kad dođe do kontakta. Mina je uredno prijavljena specijalnoj policiji zaduženoj za takve situacije. Uglavnom budite OPREZNI – tijekom višegodišnjeg ronjenja po Elafitskom otočju registrirali smo 20-ak ovakvih i sličnih mina – ova je definitivno u najboljem stanju ali u kakvom god stanju bila, pa i da je samo polovica detonatori mogu raditi i 100 godina nakon što je potonula. Iz tih razloga najbolje je ne dirati takvo sredstvo nego zapamtiti lokaciju i prijaviti policiji ! Svi prolazi između Elafitskih otoka bili su minirani kao i velika većina drugih otoka na Jadranu. Kad kompasom uhvatite smjer nalazite jednu za drugom postavljene u liniji točno tako da zatvore prolaz između otoka (npr. Jakljan-Olipa, Šipan-Jakljan, Lopud-Šipan itd.) – stoji u objavi DPS Zagreb.
Foto: Matko Pojatina/DPS Zagreb 

Pročitajte još

CRNOGORSKI POVJESNIČAR PROF. DR. SC. BOBAN BATRIČEVIĆ Milatović je hibrid velikosrpstva i populizma!

Barbara Đurasović

PRVA OD ŠEST U Dubrovnik uplovila brza brodica hitne službe

Dulist

NAKON PISANJA DULISTA Bumbete u Solitudu konačno u sustavu javne rasvjete

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija