Aktualno

SRĐEVCI PODNIJELI PRIJAVU DORH-u ‘Zašto su golferi za zemljište na Srđu platili nekoliko puta manji porez od realnog?’

Inicijativa Srđ je naš je podnijela DORH-u i USKOK-u prijavu kojom ukazuje na činjenicu da je Republika Hrvatska oštećena za više milijuna kuna nenaplaćenog poreza prilikom određivanja vrijednosti zemljišta koje je tvrtka Razvoj golf d.o.o. kupila 2015. godine na Srđu. Od DORH-a se zahtijeva preispitivanje postupka u kojem je RH oštećena za oko 6 milijuna kuna i izradu nove porezne procjene – navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Đuro Capor.

-Okolnosti prilikom kojih je tvrtki Razvoj golf prodano državno zemljište na Srđu 2009. godine su bile krajnje sumnjive. Radi se o jedinom slučaju primjene Zakona o igralištima za golf u RH, a sam ugovor je potpisao D. Polančec svega dva tjedna prije iznenadne odluke Ive Sanadera da napusti mjesto premijera
Republika Hrvatska je 2017. godine zbog ove prodaje, temeljem presude Trgovačkog suda u Dubrovniku, morala vratiti novac s kamatama tvrtki Razvoj golf d.o.o. jer je prodana zemlja naknadno bila vraćena samostanu sv. Dominika u Dubrovniku. Sporan u ovoj prodaji zemlje je iznos od 297 kn po m2 temeljem kojeg je tvrtki Razvoj golf određen porez. Ako je taj iznos i mogao biti prihvaćen od porezne uprave 2009. godine kada se još nije znalo hoće li projekt na Srđu biti realiziran, odnosno hoće li na tim česticama uopće biti ucrtane nekakve vile i apartmani, porezna uprava nikako nije smjela prihvatiti taj isti iznos kao cijenu za koju je dominikanski samostan 2015. ponovo prodao isto zemljište golferima – navodi dalje Capor.

Ističe kako je u međuvremenu vrijednost projekta s procijenjenih 70 milijuna eura narasla, po procjeni samog Razvoj golfa, na 1,2 milijarde eura, a volumen izgradnje vila i apartmana je povećan 15 puta.

-Upravo na česticama koje su golferi 2009. godine kupili od Vlade RH su UPU-om iz 2013. godine ucrtane vile i apartmani, a također je i vrijednost zemljišta i nekretnina u Dubrovniku u međuvremenu rasla po stopi od skoro 10 posto godišnje. Tko je u poreznoj upravi 2015.godine prihvatio cijenu i poreznu procjenu jednaku onoj iz 2009., a da je u međuvremenu: usvojen UPU, izdano Rješenje o prihvatljivosti SUO, povećana vrijednost projekta 15 puta, a same čestice su UPU-om de facto dobile građevinsku namjenu- mogućnost izgradnje vila i apartmana u okviru golfa (R1)!? Zabilježba od 130 milijuna eura iz 2016. godine, vidljiva u zemljišno-knjižnim dokumentima, pokazuje da je založna vrijednost tih čestica bila nekoliko puta veća od procijenjene, a da je Republika Hrvatska oštećena time što za te čestice nije naplaćen realno razrezan porez.
Stoga očekujemo da će USKOK i DORH zatražiti nadzor i reviziju čitavog postupka tijekom kojeg je Porezna uprava u Dubrovniku odredila nerealno nisku poreznu procjenu – zaključuje Capor.

Pročitajte još

Ministarstvo odlučilo dokad će na snazi biti zamrznute cijene hrane

Dulist

Ususret Danu dubrovačkih branitelja premijerno prikazan film ‘Ljudi od mora’

Dulist

PLANIRATE PUTOVANJE? Radnici u prijevozu najavili štrajkove uoči blagdana

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija