Politika

SRĐEVCI O BELVEDEREU ‘Tko se bori za čije interese?’

SRĐEVCI O BELVEDEREU 'Tko se bori za čije interese?'

KLGB Srđ je Grad uputili su priopćenje vezano za DPU Bevedere te nedavno održani prosvjed na Viktoriji koje prenosimo u cijelosti.

-Ako je argumentacija bila dovoljna DORH-u, valjda će biti i glasačkom tijelu HDZ-a. Svim njihovim biračima koji su bili dio prosvjeda na Viktoriji to je bilo više nego razumljivo.

TKO SE BORI ZA ČIJE INTERESE?

Potpuno je legitimno da se investitor bori za svoje interese pa da izmjene unutar GUP-a, ciljano rađene za njegov projekt, predstavlja kao dobre, za građane čak i bolje od postojećeg planskog dokumenta. Potpuno je, međutim, nelegitimno da se i Gradonačelnik bori za interese investitora, odnosno donošenje DPU-a Belvedere.

Kada se i investitor i Gradonačelnik bore za privatne interese, tko se onda bori za javni interes? NITKO! Uistinu, kada su građani shvatili da se NITKO ne brine za građane, odlučili su se pobrinuti sami za sebe. Građani nisu, kako bi to htio Gradonačelnik predstaviti, izmanipulirani – građani su se osjetili prevarenima.

TABLETA ZA SMIRENJE ZA GRAĐANE

Kako drugačije nego kao prevaru razumjeti pokušaj donošenja DPU-a Belvedere? Ako novi dokument ne donosi nikakav javni sadržaj, a istovremeno ukida sav javni sadržaj iz postojećeg, što je to nego prevara građana? Kako drugačije nego kao prevaru doživjeti Gradonačelnika koji takve izmjene podupire i stavlja na dnevni red sjednice Gradskog vijeća? Što je interes građana, Gradonačelniče? Heliodrom za investitora ili gradnja još jednog cestovnog ulaza u grad, nesmetan pristup pomorskom dobru ili poklanjanje polovice puta Vlaha Bukovca investitoru, izgradnja javne garaže ili ukidanje i postojećih parkirališnih mjesta?

Tek nakon višekratnog prozivanja i ukazivanja da se izmjenama gube svi predviđeni javni sadržaji, Gradonačelnik razgovara s građanima i u medijski prostor uvodi priču o javnoj garaži na obližnjoj lokaciji. Iz perspektive građana to ima efekt tablete za smirenje s kratkotrajnim djelovanjem. Naučili smo da je politička volja Gradonačelnika na deklarativnoj razini i da izgovorena riječ nema nikakvu obavezu i ne nosi nikakvu odgovornost.

VEĆINA RUKU KAO ČAROBNI ŠTAPIĆ

Nije prvi put da će većina ruku u vijeću poslužiti kao čarobni štapić koji, kao i u slučaju Srđa, zemljište od 5 kn dizanjem ruku pretvara u zemljište od 5000 kn po m2. Tako će i u ovom slučaju zona R3, a to su rekreacijski dijelovi, postati T2, turistička zona puna disperziranih vila. Najavljene izmjene prostornih planova vrijednost će tog zemljišta, a o vrijednosti položaja ne treba ni govoriti, ustostručiti. Dovedimo stručnjaka za nekretnine pa da vidimo koliko vrijedi kvadrat R3, a koliko T2 zone na toj poziciji! To je kao da preko noći postanete milijunaš. Nakon izglasavanja tog prostornog dokumenta nema nikakve garancije da će ‘investitor’ graditi po projektu. Cijeli taj prostor s urušenim hotelom Belveder, ali sada s ukinutim javnim sadržajem, može stajati netaknut desetljećima, kao spomenik izmjenama GUP-a, sve dok ‘investitor’ ne nađe nekoga kome će cijeli projekt prodati i na razlici T2-R3 stostruko zaraditi. Zar nam Srđ i marina u Gružu nisu dovoljne?!

POREZ NA ZARADU PREKO 13 RUKU

Gradsko vijeće ima provjerenu formulu povećanja vrijednosti zemljišta i investicije svakom odabranom i podobnom investitoru. Istovremeno, Gradsko vijeće nema mehanizme da zauzvrat donese dodanu vrijednost građanima, da se nešto vrati u javno dobro, da se ispregovara bilo kakav sadržaj koji poboljšava njihovu kvalitetu života, kvalitetu grada kao skladno promišljene urbanističke cjeline.

Kad dobiješ jackpot, onda državi Hrvatskoj kroz poreze platiš barem polovicu dobitka, a kad odabrani i podobni ‘investitor’ dobije politički jackpot, kada preko noći, dizanjem ruku gradskih vijećnika, ustostruči vrijednost projekta, onda nikome ništa. Ako je već tako teško dokazati koruptivne elemente, pa i onda kada su slučajevi prepuni indicija, plaćanje poreza na dobit na razliku vrijednosti dobivene dizanjem ruku u Gradskom vijeću minimum je koji bi država trebala zahtijevati.

BAJKA O GARAŽI

Do sada se od sredstava generiranih uplatama za nedostajuća parking mjesta u Dubrovniku nije napravilo nijedno novo parking mjesto. Zašto bismo vjerovali bilo kakvoj priči o garaži? Kao i u slučaju garaže Iza Grada, bacaju se novci na projektne natječaje i rješenja za koje oni koji obećavaju unaprijed znaju da ih nikad neće realizirati. Ništa ne košta ucrtati je tamo negdje. Karta sve trpi. Jednog će lijepog dana neko novo Gradsko vijeće donijeti isto tako nove izmjene GUP-a i izbrisati i tu garažu, baš kao što se sada briše garaža i ostali javni sadržaji u Svetom Jakovu. To je već uhodani scenarij. Za nju nikad neće biti ni novaca ni vremena. Do nekog novog sumnjivog javno-privatnog partnerstva i novog slučaja ‘Garaža’.

ZAŠTO JE ORGANIZIRAN PROSVJED NA VIKTORIJI?

Prosvjed na Viktoriji odraz je borbe protiv ovakvog političkog hodograma preuzimanja najvrjednijeg resursa ovog grada. Prosvjed ima podršku SJG-a kako na Svetom Jakovu, tako i na Petki, u Lapadu i bilo gdje drugdje. Uvijek ćemo stati uz one koji čuvaju svoj grad. Gradonačelnik je osobno bio pozvan na prosvjed, mogao je biti jedan od nas. Nije došao. Srđ je Grad je svoju odgovornost prema Gradu pokazao upornim ukazivanjem na nepravilnosti u tom projektu, kao što to radi već godinama razotkrivajući prevare – od Srđa, preko terminala u Gružu, marine, sada i Belvedera. S nepravilnostima ovog projekta upoznali smo i samog Gradonačelnika, večer uoči sjednice Gradskog vijeća. Na temelju informacija i argumentacije koju smo ponudili, DORH je savjetovao povlačenje točke s dnevnog reda – stoji u priopćenju KLGB Srđ je Grad.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist