Aktualno

Spuštanjem barjaka zatvorena 1048. Festa svetog Vlaha

Spuštanjem barjaka zatvorena 1048. Festa svetog Vlaha

Činom spuštanja barjaka ispred Parčeve crkve u Gradu, točno u podne u nedjelju, zatvorena je ovogodišnja 1048. Festa sv. Vlaha, našeg nebeskog zaštitnika.

Nakon mimohoda preko Pila i Straduna trombunjeri, festanjuli i barjaktari svih uzrasta poklonili su se pred hramom dragog nam Starca koji nas štiti i zagovara kod Gospodina već više od deset stoljeća. Okupljenom mnoštvu se tijekom svečanosti obratio rektor crkve don Toma Lučić, a zastavu sv. Vlaha sa standala spustili su svetkovnici Ivica Đurđević-Tomaš i Ivica Vrlić. Ovogodišnji festanjuli i njihove supruge, što do sada nije bio običaj, kao i gradonačelnik Mato Franković te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pridružili su se trombunjerima u tradicionalnom pucanju iz povijesnog dubrovačkog oružja u gradskom Portu.

Prethodno tome, održalo se svečano misno slavlje na Gorici na koju su se hodočasnici iz svih dijelova naše županije u svečanoj povorci uputili s Pila. Predvoditelj euharistije bio je fra Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana.

Pročitajte još

Tko je bez struje u ponedjeljak?

Dulist

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist