Kultura

SPREMAJU ‘SKUPA’ Nova odlična predstava družine Aster!

aster bursa11

Kazalište Marina Držića treću sezonu zaredom ugostit će lutkarsku družinu Aster, koja ovog puta priprema iznenađenje i za one malo starije.

Riječ je o ‘Skupu’ Marina Držića, a tekst su dramaturški prilagodile Izmira Brautović i Sonja Karamehmeović, koje su ovog ponedjeljka na konferenciji za medije otkrile i malo više detalja o samom djelu. Premijera će se održati 18. prosinca s početkom u 19 i 30 sati.

– Predstava je namijenjena starijoj djeci i odraslima. Odabirući ‘Skupa’, izlazimo izvan bajki i svega onoga što smo do sada radili. Odabrali smo ovo djelo na poticaj jedne prijateljice kao vrhunac komedije i uz pomoć Izmire Brautović počeli smo učiti kako se izraziti, kako napraviti dobru komediju i osloboditi sami sebe – kazala je Sonja Karamehmedović, istićući kako im je cilj bio ‘doći do onoga što svi likovi iz ‘Skupa’ u velikom unutrašnjem bogatstvu iznose’.

– Na tekstu smo dugo radili i dugo ga vježbali. Lutke koje smo odabrali su velike i to je veliki korak u svemu što smo do sada radili. Imali smo ginjol lutke, marionete koje se vrlo rijetko rade u Hrvatskoj, ali i lutke koje su veličine oko metra, a ovo su sada divovske lutke koje jedine mogu izraziti ovako veliko djelo – dodala je, kazavši i to kako su htjeli da se družini poveća broj članova, pa su tako napravili i audiciju! Nažalost, odaziv na nju nije bio velik, no to ih nije obeshrabrilo.

Družina Aster nije ni svjesna koliko je uznapredovala, neki su otkrili da su jako zainteresirani za glumu pa i talentirani. Raditi s njima je savršeno jer je timski rad važan, kao i pristupiti svemu bez taština, ograda, potpuno su se otvorili i pristali su uletjeti u ovu avanturu – ponovo je pokazala oduševljenje radom s vrijednim lutkarima glumica Izmira Brautović.

– Kroz njih sam potvrdila sve ono što sam naučila u radu sa slavnim redateljima.Trudili smo se kod dramaturgije ostaviti sve bitne stvari što se tiče odnosa, likova i problema progovarajući iz bezvremenske perspektive. Na tekstu smo radili devet mjeseci, a kostime počeli izrađivati u zadnji tren jer je bitna riječ, tekst. Bogu hvala imamo koga pitati u Dubrovniku da nam pomogne oko Držićevih riječi pa smo jako puno radili na jeziku – istaknula je.
– Zahvalio bih se momku koji je odustao od uloge jer sam tako ja uskočio u priču – iskreno je na konferenciji kazao Pero Mihaljević, koji igra upravo Skupa.

– Ovo je svakako jedno lijepo iskustvo. Mislim da će nešto izići za publiku, da ćemo im u svakom slučaju ovom predstavom nešto dati -zaključio je Mihaljević. Uz njega, u ovom predstavi ‘Varivu’ igra Matilda Perković, ‘Grubu’ Sonja Karamehmedović, ‘Kamila’ Katarina Palinić, ‘Dobru’ Carmela Grgurević, ‘Zlati kuma’ Vanja Balent, ‘Nika’ Marilda Perković, ‘Dživa’ Katica Vidojević, a ‘Munua’ Lucijana Pendo.

Za scenografiju su zaslužni Pero Mihaljević, Anamarija Obradović i Petrunjela Vuković. Lutke su izradile Mihaela Nikolina Mabić, Tjaša Kolačko i Sonja Karamehmedović.

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist