Aktualno

SOS za Omblu!

SOS za Omblu!

Ekološke udruge Eko-Omblići  Zeleno Sunce na čelu s predsjendicom Jadrankom Šimunović uputili su danas s izvora rijeke Omble glasan eko apel za Omblu.

– Javljamo se glasnim eko apelom s izvora Omble – svetog mjesta Prirode – najljepše i najduže ponornice svijeta, rijeke Omble, mi zaljubljenici Prirode, istinski štovatelji Omble, njezina djeca, Omblini Slavuji Eko-Omblići.

Ova prekrasna bistra, pitka rijeka u zadnje vrijeme zajedno s nama proživljava teške trenutke… Naime, nakana gradnje HE Ombla od strane Vlade RH u ovom strogo zaštićenom, krškom, trusnom području bila bi pogubna za našu modro-zelenu rijeku a i za sve nas njezinih 15.000 stanovnika!

Ombla nas zove! Ombla nas treba! Ne damo Omblu! Pomozimo joj! Mi smo dio Omble! Ombla je naša rijeka života! Ne dozvolimo uništavanje Omblinog jedinstvenog ekosustava – njezinog strogo zaštićenog izvorišta s Vilinom špiljom koja ima najbogatiju špiljsku faunu u svijetu koja je bogato arheološko nalazište prapovijesne, helenističke i rimske civilizacije – riječi su apela Jadranke Šimunović.

Nadalje podsjeća kako je Studija utjecaja na okoliš izrađena još davne 1999. godine, kada su standardi zaštite okoliša bili znatno niži nego danas, što je i razlog da je većina neovisnih stručnjaka procijenila da Studiju treba odbaciti. Također, HE Ombla se planira graditi unutar špiljskog sustava, u poroznom kršu i upitno je hoće li brana u takvim uvjetima uopće moći zadržati vodu.

– Treba naglasiti da bi HE Ombla potopila špiljski sustav Vilina špilja – Ombla koji ima vrlo visoku bioraznolikost (7 zaštićenih vrsta šišmiša, čovječju ribica, špiljske kozice, špiljskog školjkaša i špiljske puževe) te je u planu zaštite kao dio europske ekološke mreže zaštićenih područja – Natura 2000.

Prikupljeni nalazi potvrđuju da je Vilina špilja koja sa javnosti malo poznatim zasiganim dijelovima ima 3 kilometra dug sustav kanala bogato stanište 7 zaštićenih vrsta šišmiša među kojima su primjerice južni potkovnjak i riđi šišmiš vrste pred istrebljenjem u europskim razmjerima, dok je dugokrili pršnjak "glavni lik" međunarodnog projekta zaštite Europske unije.

Već i spomenuti podaci potvrđuju dijagnozu znanstvenika koji su u studiji ocijenili da bi zahvat izgradnje a kasnije i sam rad HE bio koban za opstanak kolonija šišmiša na lokalitetu ponad Omblina izvorišta. U tom smislu moglo bi doći ne samo do masovnog uništenja postojećih porodiljskih kolonija nego bi neizvjesnom postala budućnost svih vrsta šišmiša koji bi, izgnani, bili prisiljeni naseliti drugu mikroklimatski vjerojatno manje prihvatljive špiljske objekte, što bi mnoge, prema mišljenju upućenih, stajalo života – mišljenja je Šimunović, napomenuvši kako je žalosno da javnost još uvijek nije dobila na uvid revizije Studija utjecaja na okoliš.

Na kraju ovog našeg SOS-a za Omblu tražimo hitno odustajanje od ovog vrlo štetnog i opasnog  projekta HE Ombla u strogo zaštićenom izvorištu Omble i Viline špilje; objavu revizije studije utjecaja na okoliš HE Ombla kao i odgovor na pitanje tko će odgovarati i potpisati u vladi RH ovaj po mišljenju mnogih znanstvenika vrlo tehnički rizičan i ekonomski neisplativ projekt -HE Ombla! – pita se Jadranka Šimunović.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist