Grad

SOFT-2022 Ključna uloga Hrvatske u razvoju fuzijskih elektrana: ‘Ovo je korak u budućnost’

Naš grad domaćin je brojnim znanstvenicima i stručnjacima koji su se okupili na 32. Simpoziju o fuzijskim tehnologijama (SOFT 2022). Cilj ove konferencije je predstaviti znanja i dostignuća pomoću kojih bi u budućnosti iskorištavali fuziju za proizvodnju električne energije. Planira se i izgradnja fuzijskih elektrana.

Gotovo punih 10 godina Hrvatska sudjeluje u realizaciji fuzije. Naš je ključni doprinos analiza fuzijskih čestica, analiza površina koje su izložene plazmi u modeliranju i razvoj materijala za fuzijsku elektranu. Hrvatska je prošle godine pomogla dokazati da u fuzijskoj prašini ne ostaje fuzijskog goriva, saznali smo od Tončija Tadića, hrvatskog fizičara i predsjednika Međunarodnog organizacijskog odbora konferencije SOFT-2022.

-Na Ruđeru se nalazi jedan od četiri europska uređaja koji primaju dva snopa iona i stimuliraju udar fuzijskih neutrona. Hrvatska je u tome rame uz rame Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji gdje se nalaze tri preostala uređaja, a u svijetu ih ima sveukupno 12 – objasnio je Tadić.

Sredinom idućeg stoljeća trebali bismo imati prvu fuzijsku elektranu koja bi prema procjenama davala oko 500 MW električne energije. Ona bi bila demonstracijska s ciljem dokazivanja izvedivosti i komercijalne isplativosti, a bila bi i sigurnija nego što su današnje nuklearne elektrane.

-Ovo je izuzetno bitno jer je cilj Europske unije do kraja stoljeća koristiti energiju dobivenu dijelom iz obnovljivih izvora, a dijelom iz četvrte generacije nuklearki. Ovo je korak u budućnost. Ključan smo partner Španjolskoj u razvoju projekta DONES bez kojeg neće biti fuzijske elektrane. Hrvatska sudjeluje u dizajnu čitavog niza ključnih komponenti bez kojih DONES neće funkcionirati – dodao je Tadić.

Iskorištavanje fuzije kao energenta sigurno je rješenje za budućnost pomoću kojeg bi se mogle dobiti vrlo velike količine energije i ne bi bilo nuklearnog otpada.

Hrvatska u DONES-u sudjeluje s 30 milijuna eura i sto posto sam siguran da je ovo pravovremeno i dobro ulaganje. Nemojte zaboraviti da smo mi na Mediteranu regija koja je itekako zahvaćena klimatskim promjenama. Upravo je to područje drugo na listi dijelova zemlje koji se zagrijavaju – prvo Sjeverni pol pa Mediteran. Mislim da možemo biti ponosni što sudjelujemo na ovako velikom svjetskom, a u prvom redu europskom projektu – poručio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, David M. Smith iskoristio je priliku i naglasio da fuzijska tehnologija nije samo prilika za javni sektor već i za privatni. Rekao je da je jedan dan konferencije predviđen za hrvatske poduzetnike kako bi mogli saznati koje su im sve mogućnosti uz DONES.

Na svečanosti otvaranja simpozija bio je i gradonačelnik Mato Franković koji je istaknuo značaj Dubrovnika kroz povijest u velikim postignućima u graditeljstvu, pomorstvu, trgovini, umjetnosti, diplomaciji i znanosti.

Inače, SOFT-2022 održava se od 18. do 23. rujna u organizaciji Instituta Ruđer Bošković.

Pročitajte još

Prvak Hrvatske Luka Ivanković i brončane judoke Mokošice kod gradonačelnika

Dulist

Obilježena 19. obljetnica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Osojniku

Dulist

UGRADNJA DIZALICA TOPLINE Gradski bazen modernizira se sustavom grijanja morskom vodom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija