Grad

SOFT-2022 Ključna uloga Hrvatske u razvoju fuzijskih elektrana: ‘Ovo je korak u budućnost’

SOFT-2022 Ključna uloga Hrvatske u razvoju fuzijskih elektrana: 'Ovo je korak u budućnost'

Naš grad domaćin je brojnim znanstvenicima i stručnjacima koji su se okupili na 32. Simpoziju o fuzijskim tehnologijama (SOFT 2022). Cilj ove konferencije je predstaviti znanja i dostignuća pomoću kojih bi u budućnosti iskorištavali fuziju za proizvodnju električne energije. Planira se i izgradnja fuzijskih elektrana.

Gotovo punih 10 godina Hrvatska sudjeluje u realizaciji fuzije. Naš je ključni doprinos analiza fuzijskih čestica, analiza površina koje su izložene plazmi u modeliranju i razvoj materijala za fuzijsku elektranu. Hrvatska je prošle godine pomogla dokazati da u fuzijskoj prašini ne ostaje fuzijskog goriva, saznali smo od Tončija Tadića, hrvatskog fizičara i predsjednika Međunarodnog organizacijskog odbora konferencije SOFT-2022.

-Na Ruđeru se nalazi jedan od četiri europska uređaja koji primaju dva snopa iona i stimuliraju udar fuzijskih neutrona. Hrvatska je u tome rame uz rame Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji gdje se nalaze tri preostala uređaja, a u svijetu ih ima sveukupno 12 – objasnio je Tadić.

Sredinom idućeg stoljeća trebali bismo imati prvu fuzijsku elektranu koja bi prema procjenama davala oko 500 MW električne energije. Ona bi bila demonstracijska s ciljem dokazivanja izvedivosti i komercijalne isplativosti, a bila bi i sigurnija nego što su današnje nuklearne elektrane.

-Ovo je izuzetno bitno jer je cilj Europske unije do kraja stoljeća koristiti energiju dobivenu dijelom iz obnovljivih izvora, a dijelom iz četvrte generacije nuklearki. Ovo je korak u budućnost. Ključan smo partner Španjolskoj u razvoju projekta DONES bez kojeg neće biti fuzijske elektrane. Hrvatska sudjeluje u dizajnu čitavog niza ključnih komponenti bez kojih DONES neće funkcionirati – dodao je Tadić.

Iskorištavanje fuzije kao energenta sigurno je rješenje za budućnost pomoću kojeg bi se mogle dobiti vrlo velike količine energije i ne bi bilo nuklearnog otpada.

Hrvatska u DONES-u sudjeluje s 30 milijuna eura i sto posto sam siguran da je ovo pravovremeno i dobro ulaganje. Nemojte zaboraviti da smo mi na Mediteranu regija koja je itekako zahvaćena klimatskim promjenama. Upravo je to područje drugo na listi dijelova zemlje koji se zagrijavaju – prvo Sjeverni pol pa Mediteran. Mislim da možemo biti ponosni što sudjelujemo na ovako velikom svjetskom, a u prvom redu europskom projektu – poručio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, David M. Smith iskoristio je priliku i naglasio da fuzijska tehnologija nije samo prilika za javni sektor već i za privatni. Rekao je da je jedan dan konferencije predviđen za hrvatske poduzetnike kako bi mogli saznati koje su im sve mogućnosti uz DONES.

Na svečanosti otvaranja simpozija bio je i gradonačelnik Mato Franković koji je istaknuo značaj Dubrovnika kroz povijest u velikim postignućima u graditeljstvu, pomorstvu, trgovini, umjetnosti, diplomaciji i znanosti.

Inače, SOFT-2022 održava se od 18. do 23. rujna u organizaciji Instituta Ruđer Bošković.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović