Hrvatska

SNAĐI SE, DRUŽE Podobni kadrovi uzimaju novac iz državne blagajne

SNAĐI SE, DRUŽE Podobni kadrovi uzimaju novac iz državne blagajne

Već nekoliko godina zaredom Državna revizija upozorava Ministarstvo kulture na nevjerojatne nepravilnosti i nezakonitosti u radu, također i u najnovijoj, koja je pokazala da su zaposlenici Ministarstva kulture ‘posuđivali’ novac, ukupno 152.024 kune, od institucije za koju rade.

Pokazalo je to izvješće Državnog ureda za reviziju koje je 23. listopada dostavljeno Saboru. Utvrđene su brojne nepravilnosti, a nisu ispravljene ni neke od nepravilnosti na koje je pokazala revizija za 2012. godinu, a na što je Ministarstvo kulture odavno upozoreno. Tako Ministarstvo kulture od svojih zaposlenika potražuje čak 152.024 kune, a novac je isplaćivan kao predujam za službena putovanja koja nisu pravovremeno opravdana.

Zanimljivo, lani su s računa Ministarstva podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice, što nije evidentirano u okviru blagajničkog poslovanja. Dio podignute gotovine u proračun je vraćen obustavama iz plaće, a dio nije vraćen sve dok Državna revizija nije u lipnju ove godine pročešljala troškove Ministarstva.

Nepravilnosti je bilo i oko troškova prekovremenog rada, 11 zaposlenika koji su u 2013. godini odradili više od zakonom dozvoljenih 180 radnih sati. Njima je za prekovremene isplaćeno čak 288.635 kuna bruto, što čini 78,1 posto ukupnih troškova prekovremenog rada u ovom ministarstvu.

Knjigovodstvene greške su normalne u tom ministarstvu, uknjiženo je pogrešno 1.040.636 kuna isplaćenih kao naknade za rad članovima radnih tijela Ministarstva. Dio troškova reprezentacije evidentiran je u poslovnim knjigama temeljem knjigovodstvenih isprava na kojima nisu navedeni subjekti ugošćavanja.

Nekim ‘sretnicima’ su isplaćena sredstva prije nastanka rashoda vezanih za provedbu odobrenih i ugovorenih programa, iako je ugovoreno da će Ministarstvo sredstva isplaćivati ovisno o tijeku izvršenja programa.

Ministarstvo kao ni ranijih godina nije provodilo nadzor nad trošenjem proračunskih sredstava koje dodjeljuje korisnicima. U izvješću revizije za 2012. godinu stoji isto:

– U pojedinim slučajevima su podizana gotovinska sredstva putem službene kartice, što nije evidentirano u okviru blagajničkog poslovanja. Dio podignute gotovine vraćen je obustavom iz plaće, a dio je evidentiran na računu za ostale nespomenute rashode poslovanja, bez specifikacije troškova. Nadalje, dio rashoda za reprezentaciju evidentiran je na temelju dokumentacije na kojoj nisu navedeni subjekti ugošćivanja. U pojedinim slučajevima prekovremeni sati su obračunani i isplaćeni na temelju evidencija u kojima nisu opisani poslovi koje su zaposlenici obavljali u prekovremenom radnom vremenu.

– Revizijom utvrđene nepravilnosti i propusti u okviru ranije obavljenih revizija koje nisu otklonjene, te nepravilnosti utvrđene revizijom za 2012., dijelom su posljedica nezadovoljavajućeg funkcioniranja unutarnjih financijskih kontrola, te su utjecale na izražavanje uvjetnog mišljenja – kaže Državna revizija.

Izvor: Direktno.hr

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist