Aktualno

SMS UPOZORENJA Evo zašto su nekima poruke kasnile

SMS UPOZORENJA Evo zašto su nekima poruke kasnile

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama testiran je danas u stvarnim uvjetima pa su svim korisnicima mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Republike Hrvatske poslane testne poruke na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, objavio je MUP, prenosi Index.

Iako je testiranje prošlo uspješno, neke poruke su kasnile te je otprilike 80% mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku. U narednom razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci.

Do pomicanja planiranih vremenskih rokova došlo je zbog produženog trajanja slanja poruka u trećoj skupini županija (Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska), jer je u vrijeme preliminarnog testiranja (srijeda, 31.5.2023.) očekivani broj korisnika na navedenom području bio za trećinu manji (oko 600.000) naspram stvarnog broja na dan testiranja (oko 900.000), što je produžilo vrijeme slanja testnih poruka svim korisnicima na tom području.

Broj poslanih testnih poruka za područje Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije je 1.033.217, od čega korisnicima u roamingu 309.915.

Testiranje SRUUK sustava nastavit će se u utorak 6. lipnja kada će se poslati testna poruka putem Cell Broadcast tehnologije. Poruka će biti poslana u podne na područjima Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik.

Poruke su slala sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o.), a dobili su ih i korisnici u roamingu.

SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT bila je sljedećeg sadržaja: “Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK.”

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist