Hrvatska

SMRTONOSNI VIRUS Ebola proglašena međunarodnom zdravstvenom prijetnjom

SMRTONOSNI VIRUS Ebola proglašena međunarodnom zdravstvenom prijetnjom

Epidemija ebole u Zapadnoj Africi proglašena je međunarodnom zdravstvenom prijetnjom!

– Moguće posljedice daljnjeg međunarodnog širenja ebole iznimno su ozbiljne – zaključili su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije.

– Zbog širenja ebole u Hrvatskoj i Srbiji već su poduzete pojačane mjere nadzora. Naime, još od sredine travnja se u Hrvatskoj, a po preporuci Europske komisije za sve zemlje EU, provode mjere intenzivnije nadzora putnika koji stižu iz zemalja ugroženim virusom.

– Još je sredinom travnja Europska komisija dostavila obavijest kojom traži od svojih članica intenziviranje nadzora nad putnicima iz zemalja ugroženih virusom ebole – hemoragijske groznice: Potrebno je uspostaviti strogi granični nadzor nad putnicima i osobnom prtljagom putnika koji dolaze s Afričkog kontinenta, posebno iz afričkih zemalja: Mali, Siera Leone, Gvineja i Liberija kako bi se spriječio eventualni unos bolesti Ebole.

 

Sukladno navedenom molimo Vas da pojačate kontrolu putnika na ulazu u RH iz područja i zemalja kako je naprijed navedeno, a poglavito u zračnim lukama. Koliko je to god moguće molimo da se neposrednim razgovorom s putnicima utvrdi mjesto primarnog polazišta. U skladu s time, Ministarstvo zdravlja dalo je nakon primanja obavijesti EK Ministarstvu unutarnjih poslova upute o provedbi mjera pojačanog nadzora u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo – rekli su za Index iz Ministarstva zdravlja.
Pojačani nadzor uvodi se i u Srbiji, i to na području beogradske i niške zračne luke.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist