Aktualno

SMJEŠTAJ ZA STARIJE Donosimo cijene domova u Konavlima i Ravnom

SMJEŠTAJ ZA STARIJE Donosimo cijene domova u Konavlima i Ravnom

Nedostatak domova za starije i nemoćne osobe, problem je koji je primjetan u cijeloj Hrvatskoj. Nešto o čemu se u posljednje vrijeme na nacionalnoj razini govori jest podizanje cijena usluga smještaja. No, na našoj, lokalnoj razini, veliki interes javnosti nedavno je stvorio iznos smještaja u budućem domu za starije i nemoćne osobe – tipa hotel u Gružu na kojem se trenutno izvode završni radovi. Gradonačelnik Mato Franković sredinom je rujna, prilikom obilaska radova, naglasio kako će cijena smještaja ‘biti identična cijeni doma umirovljenika na Grudi i neće biti ni veća ni manja od nje’. Nakon upita novinara, rekao je kako je trenutno približna cijena oko 7 tisuća kuna.
—Nemojte me uhvatiti za riječ, ali ćemo imati istu kvalifikaciju cijena pod jednakim uvjetima kao što je to na Grudi – objasnio je gradonačelnik. Tada su novinari i istaknuli kako Općina Konavle svojim konavoskim umirovljenicima daje određeni popust.
O tome hoće li ga dobiti Dubrovčani rekao je ‘kad dođe vrijeme’ te napomenuo kako će se u okviru financijskih mogućnosti osiguravati posebni uvjeti kao što se to radi i u svim ostalim gradskim ustanovama.
— Imamo dom koji nije u mreži domova i cijena će biti ista cijeni koja je u domu na Grudi. On je popunjen i ne vidimo razloga zašto i ovaj ne bi bio popunjen – rekao je te napomenuo kako su na području Dubrovnika samo dva doma u mreži domova. Naglasio je kako postoje i privatni domovi na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije, i isto su tako dobro popunjeni i rade normalno. Spomenut ćemo kako se u prvoj polovici ove godine zatvorio ‘Nonin dom’ na Batali.

Popusti…
Odlučili smo provjeriti kolike su cijene u Domu za starije i nemoćne osobe ‘Konavle’ kojeg je spomenuo gradonačelnik, a koji također nije u mreži domova. Na njihovim se stranicama ne može pronaći cjenik usluga. Ravnateljica Luce Pušić ustupila nam je cjenik istaknuvši pritom kako ‘sve osobe koje su prije podnošenja zahtjeva za prijem u Dom 30 godina i više živjele na području Općine Konavle i to mogu dokazati uvjerenjem o prebivalištu, ostvaruju pravo na sufinanciranje cijene osnovnih usluga smještaja iz proračuna Općine Konavle u iznosu od 20 posto osnovne cijene smještaja’. Naime, stalni smještaj za korisnike s područja Općine Konavle (ali i one izvan) dijeli se na stacionarni dio, nadalje na stambeni dio (samostalni korisnici) i stambeni dio (ovisni korisnici), kako se objašnjava u odgovoru. U stacionarnom dijelu Doma smješteni su funkcionalno potpuno i djelomično ovisni korisnici odnosno teže pokretne i nepokretne osobe kojima je potrebna pomoć druge osobe u zadovoljavanju svih potreba, navodi se na njihovim stranicama. Smještaj u dvokrevetnoj sobi na mjesečnoj razini iznosi 5,280.00 kuna, dok je smještaj u jednokrevetnoj sobi okruglih 6 tisuća kuna. U stambenom dijelu doma smješteni su funkcionalno neovisni korisnici odnosno osobe koje su u potpunosti samostalne u zadovoljavanju svojih potreba za kretanjem, hranjenjem, oblačenjem i osobnom higijenom, objašnjavaju na svojim stranicama. Kako nam u odgovoru ističe ravnateljica, smještaj u dvokrevetnoj sobi u stambenom dijelu (samostalni) mjesečno košta 3,840.00 kuna, dok je smještaj u jednokrevetnoj 4,600.00 kuna. Smještaj u dvokrevetnoj sobi u stambenom dijelu (ovisni) je 4,160.00 kuna, a u jednokrevetnoj sobi 4,960.00 kuna.

Nešto viša cijena smještaja
Cijene navedenih usluga, nešto su više za osobe koje su živjele izvan Općine Konavle. Cijena smještaja u stacionarnom dijelu na mjesečnoj razini u dvokrevetnoj sobi iznosi 6,600.00 kuna, a u jednokrevetnoj sobi 7,500.00 kuna. Što se tiče stambenog dijela (samostalni), mjesečna cijena za smještaj u dvokrevetnoj sobi iznosi 4,800.00 kuna. Smještaj u jednokrevetnoj sobi je 5,750.00 kuna. U stambenom dijelu smještaj u dvokrevetnoj sobi je 5,200.00 kuna, a smještaj u jednokrevetnoj sobi iznosi 6,200.00 kuna. U domu je moguć i privremeni smještaj, kao i dnevni te poludnevni boravak.

Četiri kategorije
Otišli smo malo i preko granice te provjerili cijene Doma za stare i nemoćne osobe ‘Ravno’. Dom, koji je otvoren prije četiri godine, ima kapacitet od 18 trokrevetnih soba, odnosno 54 kreveta, kako se može pronaći na njihovim stranicama. Korisnici su podijeljeni u četiri kategorije. Korisnici u kategoriji I označavaju pokretne osobe koje samostalno obavljaju životne aktivnosti, održavanje osobne higijene, kupanje, oblačenje, fiziološke potrebe, objedovanje u restoranu, svjesni su, orijentirani i samostalno uzimaju medicinsku terapiju, osim inzulina. Mjesečna cijena usluga smještaja za njih iznosi 1000 konvertibilnih maraka, što je skoro 4 tisuće kuna. Sto konvertibilnih maraka, ili skoro četiristo kuna viša je mjesečna cijena usluga smještaja za korisnike u kategoriji II. Naime, radi se, kako stoji na njihovim stranicama, o polupokretnim osobama ‘kojima je potrebna pomoć prilikom kupanja, presvlačenja, hranjenja, davanja terapije, te osobe koje koriste pempas pelenu’. Korisnici treće kategorije su nepokretne osobe koje ne mogu samostalno obavljati životne aktivnosti, kojima je potrebna usluga kupanja, održavanja osobne higijene, hranjenja, davanja terapije, te osobe koje koriste pempas pelenu. Cijena usluga smještaja na mjesečnoj razini je 1300 konvertibilnih maraka ili blizu 5200 kuna. Kategorija IV odnosi se na pokretne osobe koje boluju od demencije kao kronični, globalni, ireverzibilni gubitak kognicije, ‘Alzheimer ili ne-Alzheimer, kortikalna ili subkortikalno, ireverzibilna ili potencijalno reverzibilna, ili česta odnosno rijetka pojava bolesti’. Njihova mjesečna cijena usluga smještaja iznosi 1800 konvertibilnih maraka ili skoro 7200 kuna.
—Za sve korisnike koji koriste pempas pelenu obitelj je dužna do petog u mjesecu dostaviti pelene za tekući mjesec, a u protivnom su dužni uplatiti dodatni novčani iznos od 65,00 KM za trošak pelena – ističe se u cjeniku.

‘S obzirom da nije imao ugovor…’
Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u odgovoru za DuList ističu kako je Zakonom o socijalnoj skrbi propisano da se socijalne usluge mogu pružati u mreži i izvan mreže socijalnih usluga. Kako objašnjavaju, socijalne usluge u mreži socijalnih usluga pružaju ustanove kojima je osnivač Republika Hrvatska te pravne i fizičke osobe s kojima je Ministarstvo sklopilo ugovor o pružanju socijalnih usluga. Nadalje, Zakonom je propisano da Ministarstvo po potrebi raspisuje javni poziv za podnošenje ponuda za sklapanje ugovora za pružanje socijalnih usluga sukladno iskazanim potrebama u mreži socijalnih usluga, a ponudu mogu podnijeti svi pružatelji socijalnih usluga koji imaju izvršno rješenje o ispunjavanju mjerila za pružanje socijalnih usluga.
—S obzirom na to da Dom za starije i nemoćne osobe u Gružu dosad nije imao sklopljen ugovor s Ministarstvom, sklapanje ugovora s takvim domom kao novim pružateljem socijalnih usluga izvan mreže moguće je isključivo nakon provedbe javnog poziva – naveli su u odgovoru. Nakon što navedeni Dom od nadležne jedinice regionalne samouprave pribavi rješenje o mjerilima za pružanje socijalnih usluga, može započeti s radom i svoje usluge nuditi slobodno na tržištu. Isto se odnosi na svaki drugi dom koji djeluje izvan mreže.
— Nakon što Ministarstvo osigura potrebna financijska sredstva za dodatno ugovaranje socijalnih usluga te objavi javni poziv za dostavu ponuda, domovi su slobodni dostaviti svoju ponudu na javni poziv za ulazak u mrežu – istaknuli su.

Objavljeno u tiskanom izdanju 5. listopada 2022. 

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist