Hrvatska

Smanjuje se članarina turističkim zajednicama

blank

Od 1. siječnja iduće godine članarina u turističkim zajednicama za svih pet skupina obveznika trebala bi biti 12 posto manja, na temelju prijedloga izmjena i dopuna Zakona o članarinama u turističkim zajednicama koji je Vlada sa sjednice uputila u Hrvatski sabor. Ministrica turizma Nikolina Brnjac rekla je da se prijedlogom zakona propisuje smanjenje obveze plaćanja turističke članarine i to smanjenjem stope na temelju koje se članarina obračunava, prenosi Turizam24.

-Stope za obračun članarine su linearno umanjene te će iznos za plaćanje članarine za svih pet skupina obveznika biti 12 posto manji. Propisuje se i mogućnost da Porezna uprava rješenjem izmijeni visinu mjesečnih predujmova članarine zbog znatnijeg pada poduzetničke aktivnosti u tekućoj, odnosno prema prethodnoj godini ili zbog pada poduzetničke aktivnosti zbog nastale materijalne štete uzrokovane višom silom – kazala je Brnjac.

Istaknula je i da je vladinim akcijskim planom predviđeno smanjenje članarine, kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i smanjili troškovi gospodarstvenika. Nove odredbe o članarinama u turističkim zajednicama primjenjivat će se od 1. siječnja 2021. godine. Javno savjetovanje o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopuna Zakona o članarinama u turističkim zajednicama (TZ) kojim je Ministarstvo turizma i sporta predložilo smanjenje stopa za obračun i plaćanje te članarine za 12 posto, održano je od 23. do 28. listopada.

Izvor: Turizam24

Pročitajte još

Pao sustav, pacijenti ne mogu do lijekova i uputnica

Dulist

‘PLAN ZA SRCE’ Gotovo 40 posto osoba u Hrvatskoj umire od kardiovaskularnih bolesti!

Dulist

U opticaju još 5 milijardi kuna!

Dulist