Aktualno

SMANJENA STOPA NEZAPOSLENOSTI Srgota: ‘Nadamo se da će dobar dio nezaposlenih uspjeti pronaći zaposlenje’

Posljednji dan veljače u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je izbrojeno 6.735 nezaposlenih osoba dok ih je u Dubrovniku bilo 2.142, podatci su Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Smanjenje je to od 3,2 posto, odnosno od 2,6 posto u odnosu na prošli mjesec te porast od 2,6 posto, tj. 13,2 posto, usporedimo li brojke s veljačom 2020. Najviše građana koji nisu u radnom odnosu je bilo među jednostavnim zanimanjima te u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti.

Bez posla je tako u Dubrovniku 284 prodavača, 256 konobara, 195 administrativnih službenika, 173 kuhara te 103 čistačica. Bez radnog odnosa je i 99 diplomiranih ekonomista, 85 recepcionara, 78 vozača osobnog automobila, 67 ekonomista i 61 ekonomist turizma i ugostiteljstva. U županiji je pak nezaposleno 506 prodavača, 455 konobara, 413 administrativnih službenika, 343 kuhara te 163 čistačice. Bez posla je i 160 diplomiranih ekonomista, 130 pomoćnih kuhara, 121 ekonomista, 118 trgovačkih radnika te 115 recepcionara.

– Stopa nezaposlenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je početkom 2021. godine bila 13,5% što je iznad prosjeka Republike Hrvatske (9,8%). U odnosu na početak 2020. stopa je povećana 0,8 postotnih poena, ali je ipak bila niža nego početkom 2019. kada je iznosila 14,1%. Cijelu 2020. godinu zahvaljujući mjerama očuvanja radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom stopa nezaposlenosti se uspijevala zadržavati u rasponu od 11 do 13 %. Razlog zašto je stopa nezaposlenosti veća u DNŽ nego u nekim ostalim županijama RH leži u činjenici da je kod nas struktura gospodarstva takva da izrazito ovisi o turističkom sektoru, iz kojega proizlazi sezonalni karakter zapošljavanja (rad na određeno vrijeme). Nažalost koronakriza je dovela do zatvaranja velikog dijela gospodarstva tijekom 2020. godine u kojoj je sektor turizma kao najbitniji za našu županiju jako stradao, a ovdje bih naglasio da on generira trećinu zapošljavanja u DNŽ. Kriza je pogodila i neke druge sektore (promet, trgovina, administracija) ali u nešto manjoj mjeri. Trenutna situacija je na tržištu rada vrlo nepredvidljiva i više ne ovisi o ekonomskoj produktivnosti, potražnji i investicijama, nego zavisi o epidemiološkoj situaciji u državi iz koje proizlaze odluke Stožera civilne zaštite, samom intenzitetu cijepljenja populacije kao i samim vremenskim prilikama (ljeto-zima). Veseli nas da su neki hotelijeri ovih dana objavili natječaje za sezonskim radnicima pa se nadamo da će dobar dio nezaposlenih iz evidencije HZZ-a uspjeti pronaći zaposlenje – komentirao je za DuList Julijo Srgota, upravitelj Zavoda za zapošljavanje Područni ured Dubrovnik.

Pročitajte još

Snickers, Twix, Bounty… Iz butiga povučeni omiljeni sladoledi

Dulist

Dukat povlači dva jogurta iz butiga zbog prisustva pesticida

Dulist

Bloger Krule: ‘Kafana 8 metara od Straduna, makijander 8 kuna, sokina 21 kunu… Da je manje bilo bi džaba’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija