Aktualno

SMANJENA STOPA NEZAPOSLENOSTI Srgota: ‘Nadamo se da će dobar dio nezaposlenih uspjeti pronaći zaposlenje’

SMANJENA STOPA NEZAPOSLENOSTI Srgota: 'Nadamo se da će dobar dio nezaposlenih uspjeti pronaći zaposlenje'

Posljednji dan veljače u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je izbrojeno 6.735 nezaposlenih osoba dok ih je u Dubrovniku bilo 2.142, podatci su Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Smanjenje je to od 3,2 posto, odnosno od 2,6 posto u odnosu na prošli mjesec te porast od 2,6 posto, tj. 13,2 posto, usporedimo li brojke s veljačom 2020. Najviše građana koji nisu u radnom odnosu je bilo među jednostavnim zanimanjima te u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti.

Bez posla je tako u Dubrovniku 284 prodavača, 256 konobara, 195 administrativnih službenika, 173 kuhara te 103 čistačica. Bez radnog odnosa je i 99 diplomiranih ekonomista, 85 recepcionara, 78 vozača osobnog automobila, 67 ekonomista i 61 ekonomist turizma i ugostiteljstva. U županiji je pak nezaposleno 506 prodavača, 455 konobara, 413 administrativnih službenika, 343 kuhara te 163 čistačice. Bez posla je i 160 diplomiranih ekonomista, 130 pomoćnih kuhara, 121 ekonomista, 118 trgovačkih radnika te 115 recepcionara.

– Stopa nezaposlenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je početkom 2021. godine bila 13,5% što je iznad prosjeka Republike Hrvatske (9,8%). U odnosu na početak 2020. stopa je povećana 0,8 postotnih poena, ali je ipak bila niža nego početkom 2019. kada je iznosila 14,1%. Cijelu 2020. godinu zahvaljujući mjerama očuvanja radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom stopa nezaposlenosti se uspijevala zadržavati u rasponu od 11 do 13 %. Razlog zašto je stopa nezaposlenosti veća u DNŽ nego u nekim ostalim županijama RH leži u činjenici da je kod nas struktura gospodarstva takva da izrazito ovisi o turističkom sektoru, iz kojega proizlazi sezonalni karakter zapošljavanja (rad na određeno vrijeme). Nažalost koronakriza je dovela do zatvaranja velikog dijela gospodarstva tijekom 2020. godine u kojoj je sektor turizma kao najbitniji za našu županiju jako stradao, a ovdje bih naglasio da on generira trećinu zapošljavanja u DNŽ. Kriza je pogodila i neke druge sektore (promet, trgovina, administracija) ali u nešto manjoj mjeri. Trenutna situacija je na tržištu rada vrlo nepredvidljiva i više ne ovisi o ekonomskoj produktivnosti, potražnji i investicijama, nego zavisi o epidemiološkoj situaciji u državi iz koje proizlaze odluke Stožera civilne zaštite, samom intenzitetu cijepljenja populacije kao i samim vremenskim prilikama (ljeto-zima). Veseli nas da su neki hotelijeri ovih dana objavili natječaje za sezonskim radnicima pa se nadamo da će dobar dio nezaposlenih iz evidencije HZZ-a uspjeti pronaći zaposlenje – komentirao je za DuList Julijo Srgota, upravitelj Zavoda za zapošljavanje Područni ured Dubrovnik.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist