Aktualno

SLUŽBENO JE Malostonski zaljev bez norovirusa

Malostonski zaljev

Prema informacijama koje smo dobili na terenu, a koje nam je potvrdio dr. sc. Eddy Listeš iz Veterinarskog zavoda Split prema posljednjim ispitivanjima koja su obavljena protekloga petka u Malostonskom zaljevu nema prisutnosti norovirusa. Podatak nažalost u papirnatom obliku još nije stigao do školjkara kojima je on od vitalnog značaja. O daljnjem postupanju pokušali smo kontaktirati veterinarskog inspektora Milivoja Dominikovića koji se, međutim, već danima ne javlja na telefon.

Podsjetimo, početkom mjeseca ožujka na dijelu akvatorija Malostonskog zaljeva, oko 30 posto, redovnim uzimanjem uzoraka kvalitete morske vode i školjkaša, utvrđeno je prisustvo norovirusa. Norovirus, inače ljudskog podrijetla, uzročnik je akutnih infekcija probavnog sustava. Prenosi se s osobe na osobu, fekalno-oralnim putem, preko hrane i vode koje su kontaminirane stolicom zaraženih osoba te kontaktom sa kontaminiranim površinama. Imajući u vidu eventualne zdravstvene tegobe koje bi mogle nastati konzumacijom termički neobrađenih školjaka, donesena je zajednička odluka organizatora Dana malostonske kamenice da se manifestacija otkazuje.

Pročitajte još

KOMPLEKS U KUPARIMA Nardelli: ‘Uskoro će se uputiti prijedlog prema Vladi o definiranju rokova’

Dulist

SUKOB INTERESA Evo zbog čega direktorica Sanitata Klaudija Barčot mora platiti kaznu od 4 tisuće kuna

Dulist

Udruga Rina Mašera poziva na humanitarni koncert Stijepa Gleđa Markosa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija