Aktualno

SLUČAJNO OTKRIĆE Dubrovački arhiv čuva pisma dvojice sudionika Magellanove plovidbe oko svijeta

SLUČAJNO OTKRIĆE Dubrovački arhiv čuva pisma dvojice sudionika Magellanove plovidbe oko svijeta

Prijepisi pisama dvojice sudionika Magellanove ekspedicije, koji su od 16. stoljeća u posjedu Arhiva Dubrovačke Republike, predstavljeni su ovog petka dubrovačkoj javnosti. Prema riječima dr. sc. Lovra Kunčevića iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU, to su neki od ključnih dokumenata o jednom od najvažnijih događaja 16. stoljeća. No, osim samih pisama zanimljiv je i način na koji se došlo do spoznaje kako se nalaze u Arhivu u Dubrovniku. Otkriće je bilo sasvim slučajno. Naime, nakon što je Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj na Twitteru objavilo vijest o otvaranju izložbe ‘Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta’ u Lazaretima, javio se jedan od autora izložbe, Braulio Vázquez Campos (Archivo General de Indias) i objasnio da se u Državnom arhivu u Dubrovniku nalazi prijepis poznatog pisma kapetana Juana Sebastiana Elcana caru Karlu V. Službenici Arhiva odmah su pronašli navedeno pismo, ali i još jedno vrlo važno pismo.
-Odmah smo zatražili pomoć Lovra Kunčevića, s kojim inače surađujemo, kako bismo dobili dodatne informacije o samim pismima i cijelom kontekstu u kojem su doputovala u Republiku. Ovim se pokazalo da je Republika bila svjetska brodarska velesila onog vremena i da je naš arhiv važan ne samo za Hrvatsku nego i za svjetsku povijest – rekla je uvodno na konferenciji za medije Zrinka Lucianović iz Dubrovačke baštine.

O samoj važnosti pisama i njihovom sadržaju rekao je dr. sc. Kunčević.
-Pisma nam govore vrlo važne i zanimljive stvari o samom Magellanovom putovanju, ali i o dobrim običajima dubrovačkih vlasti pri čuvanju dokumenata kao i o izvrsnoj informiranosti Dubrovačke Republike u 16. stoljeću – dodao je Kunčević napomenuvši kako su pisma vrlo vjerojatno prepisana već u 16. stoljeću.
-Originali su jako oštećeni te je stoga očito neki dubrovački notar odlučio, a moguće i na zapovijed vlade, da ih treba sačuvati tako da su pisma kopirana veoma rano i ova izložena su upravo te kopije – objasnio je.
Jedno od ova dva pisma, rekao je Kunčević, vrlo je dobro poznato i postoji više njegovih kopija po europskim arhivima. Poslao ga je Elcano, kapetan broda Victoria, caru Karlu V. Elcano je, naime, nakon pogibije Magellana na Filipinima, preuzeo zapovjedništvo nad ekspedicijom i brodom Victoria završio oplovljavanje svijeta. Pismo je napisao 6. rujna 1522. kad je stigao u Španjolsku nakon dramatičnog putovanja koje je trajalo tri godine.
U pismu cara obavještava kako je ekspedicija uspjela, no iznosi i prilično tragične brojke o tome kako je od pet brodova preživio samo jedan i to tek s 18 članova posade. Elcano sažima to epsko putovanje, spominje Magellanovu pogibiju, ali i to da je ekspedicija ipak uspjela doći do Molučkih otoka u današnjoj Indoneziji, do arhipelaga iznimno bogatog začinima, koji je bio glavni cilj čitavog pothvata. Opisuje i mukotrpnu plovidbu tijekom koje je posada jela samo rižu i pila vodu bojeći se pristati na kopno zato što su veliki dijelovi jugoistočne Azije bili pod kontrolom konkurentskih Portugalaca. Istaknu je i najvažnije postignuće, oplovljavanje zemlje i moli cara da ostatcima njegove posade dodijeli obećanu nagradu.
-Drugo pismo je nama zanimljivije jer je njegova jedina postojeća kopija danas u Arhivu u Dubrovniku – dodao je dalje Kunčević.
Njega, naime, nepoznatom primatelju piše Giovanni Battista di Ponzorone 21. prosinca 1521. godine s Molučkih otoka. Ponzorone je bio navigator Magellanovog kapetanskog broda Trinidada, koji je zbog velikih oštećenja morao ostati na Molučkim otocima. U svom pismu izvještava kako su nakon Magellanove smrti dva preostala broda uspjela stići do Molučkih otoka, bogatih začinima, osobito klinčićem, cimetom i muškatnim oraščićem, ali i zlatom te da su uspostavili srdačne odnose s lokalnim vladarima. Ponzorone je ovaj tekst napisao u žurbi, što je očito iz pisma, odnosno u trenutku kada je bilo jasno da on mora ostati s Trinidadom, zbog popravka, dok Victoria nastavlja put kući. Potkraj pisam postaje jasno da je odvajanje brodova za autora bilo i mala osobna tragedija. Naime, Ponzorone moli primatelja da pripazi na njegovog sina koji će otputovati s Victoriom.
-Ono što Ponzorone nije znao jest da svog sina više neće vidjeti. Naime, obojica su poginuli tijekom nastavka svojih putovanja – rekao je Kunčević. Iznio je i jedan kuriozni detalj iz pisma. Ponzorone spominje da primatelju šalje papagaja i napominje da ako taj papagaj ugine da se ne brine, da će mu donijeti novoga.
-Kako su ova dva pisma dospjela do Dubrovnika? Na temelju druge arhivske građe znamo da ih je dubrovačkoj vladi 1523. poslao Jakov Baničević, inače vrlo utjecajan i učen Korčulanin koji je bio u diplomatskoj službi Habsburgovaca, odnosno Karla V, organizatora čitavog pothvata. Znamo da je Baničević ova pisma poslao vladi zajedno s ostalim vijestima iz svijeta – rekao je Kunčević, napomenuvši kako ovi primjerci koji se danas čuvaju u Arhivu nisu oni koje je poslao Baničević jer se radi o njihovim prijepisima.
Zamjenica gradonačelnika i i počasna konzulica Španjolske u Dubrovniku Jelka Tepšić rekla je kako je jasno kolika je važnost relacija između današnje Hrvatske, pa napose tadašnje Dubrovačke Republike i Kraljevine Španjolske, pogotovo u 16. i 17 stoljeću.
-Važnost ovih pisama i cijele korespondencije koju je Baničević poslao u Dubrovačku Republiku mogla bi biti i u činjenici da su Dubrovčani svojom diplomacijom jako dobro brodili tadašnjim okolnostima i da su na neki način mogli ovu informaciju, ne znamo i jesu li, podijeliti možda i s Otomanskim carstvom, jer su začini u ono vrijeme bili iznimno cijenjeni – rekla je Tepšić te dodala kako će pisma biti dodatak izložbi u Lazaretima.
Na kraju je ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak pokazala ova vrijedna pisma.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist