Sport

SLUČAJ MARIJA HEZONJE I REPREZENTACIJE ‘Igraš za svoju zemlju, a ne za izbornika’

SLUČAJ MARIJA HEZONJE I REPREZENTACIJE 'Igraš za svoju zemlju, a ne za izbornika'

Neigranje za reprezentaciju sve je češća tema u loptačkim sportovima današnjice pa je tako ta tema dospjela i do hrvatskog rukometa u kojem dosad nije bilo puno slučajeva odbijanja nastupanja za nacionalnu vrstu. No, najnoviji slučaj je onaj Manuela Štrleka koji je odlučio ne prihvatiti poziv Lina Červara jer se s izbornikom nije našao na istoj frekvenciji.

S obzirom na to da oni imaju najviše iskustava s otkazivanjem igranja za reprezentaciju, Večernji list se obratio ljudima iz hrvatske košarke. Košarkaši i od prošlog Eurobasketa (2017.) imaju nerazjašnjen slučaj, i to onaj Dubrovčanina Marija Hezonje preko čega se također prešlo jer u HKS-u očito nisu skloni takvim rigidnim pravilinicima kakve su donijeli rukometaši. Što pak o svemu misli aktualni izbornik Veljko Mršić kojem se Mario Hezonja još nije javio? A lijepo su još ljetos razmijenili brojeve telefona, no od Dubrovčanina ‘ni pisma ni razglednice’, prenosi Večernji list.

– U košarci je bilo različitih slučajeva otkazivanja. Netko zbog opravdanih, a netko iz neopravdanih razloga i takve stvari ne treba tretirati na isti način. Pored toga postoji i ona situacija kada netko uistinu treba jedno slobodno ljeto. Sjećam se da je Pau Gasol tako propustio Eurobasket 2005., da bi godinu poslije u Japanu bio ključni igrač Španjolske u pohodu na svjetsko zlato. Zato svaku tu igračku odluku treba jako dobro analizirati – ističe Mršić koji drži da odnos nekog igrača s aktualnim izbornikom nikako ne smije biti razlog izostanka:

– Takav razlog je neopravdan jer igraš za svoju zemlju, a ne za izbornika. Isto tako meni je neprihvatljivo i otkazivanje radi neslaganja s nekim od reprezentativnih suigrača – ističe Mršić.

– Tko je taj koji može dokazati da je netko neopravdano odbio reprezentaciju. Koje to povjerenstvo može posve precizno zaključiti. Po meni je to uvijek više pitanje do osobe i onoga što mu znači igranja za nacionalnu vrstu. A da bi toga bilo što manje, važno je vratiti kult reprezentacije, da svi igrači znaju koje su to vrijednosti za koje se bore. Tada je i izborniku lakše birati igrače prije svega među onima koji njeguju te vrijednosti, dok one druge onda nećete ni zvati – kaže.

Bolje je bez sukoba, treba zadržati otvorena vrata
– Tema je vrlo osjetljiva, igrača ne možete natjerati da igra za reprezentaciju, ako on sam nema volje, želje i strasti, onda šteti i drugima. Dodatno nisam za neke sukobe i suspenzije, posebno ne doživotne. Napose kad se ne radi o nekom ekscesu, dakle o nekom disciplinskom prekršaju. Mi koji smo u vodstvima saveza moramo učiniti sve da igrači žele igrati, ali izbornik je taj koji donosi odluku. A opet, razgovorom treba uvijek zadržati otvorena vrata – kaže Perica Bukić, dopredsjednik HVS-a. Iz Večernjeg lista su ga podsjetili da je i u vaterpolu bila jedna ‘suspenzija’, možda ne toliko teška.

Nakon što su, u jesen 2012. Damir Burić i Miho Bošković odlučili ‘uzeti pauzu od reprezentacije’, Stručno povjerenstvo kojem je na čelu bio Bukić preporučilo je izborniku Tucku ‘da se na igrače koji na ovakav način otkažu nastupe za reprezentaciju u načelu više ne računa’.

– Da, na taj smo način željeli sačuvati kult i dignitet reprezentacije, ali ubrzo smo shvatili da to nije dobar put i odustali smo od toga – dodao je Bukić. I Bošković i Burić vraćeni su u reprezentaciju. Miho se u svibnju 2015. oprostio, a Damir je nastupio i na Olimpijskim igrama u Riju 2016. i tada s reprezentacijom osvojio srebro.

Izvor: Večernji list

Pročitajte još

JUGAŠI U POLUFINALU EUROKUPA! Uvjerljiva pobjeda protiv Crvene Zvezde

Dulist

VEČERAS SVI U GOSPINO POLJE! Košarkaši Dubrovnika dočekuju Šibenik

Dulist

[FOTOGALERIJA] Dubrovački mališani na Stradunu pokazali svoje trkačke vještine

Dulist