Aktualno

SLUČAJ KUĆICE “Za nezakoniti spin našeg pravomoćno osuđenog Andersena, kazna je i do 500 tisuća kuna”

SLUČAJ KUĆICE "Za nezakoniti spin našeg pravomoćno osuđenog Andersena, kazna je i do 500 tisuća kuna"

Nakon što se dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić oglušio na nalog Konzervatorskg odjela da se sa Straduna hitno uklone “neprimjerene” božićne kućice, a Ministarstvo kulture iznijelo stav kako sporni montažni objekti ne narušavaju kulturnu baštinu Grada, priopćenjem se u srijedu ujutro medijima obratio dubrovački HSLS.

U reagiranju kojeg potpisuje predsjednik HSLS-a Grada Dubrovnika i vijećnik u Gradskom vijeću Ivo Gjaja, ovaj Vlahušićev potez okarakteriziran je kao nezakoniti “spin našeg pravomoćno osuđenog Andersena” i njegovih pobočnika.

Iz HSLS- a nadalje, podsjećaju kako je zakonom propisano da pravne i fizičke osobe ne smiju započeti obavljanje nikakve gospodarske djelatnosti u prostoru koji se nalazi unutar nepokretnog kulturnog dobra ili zaštićene kulturno – povijesne cjeline, bez odobrenja nadležnog tijela, u ovom slučaju Konzervatorskog odjela. Podsjećaju i na stavku Zakona koja kaže da će se za takav prekršaj, svaka pravna osoba kazniti novčanom kaznom od 50 do 500 tisuća kuna.

U priopćenju se “dotiču” i kompetentnosti osoba u Vlahušićevu resoru kulture, podsjećajući na “lex Vlahušić” o preuzimanju gradskih zidina iz ruku Društva prijatelja dubrovačke starine) kojega je Ustavni sud ukinuo.

Podsjetimo, još 26. studenog ove godine, dubrovački Konzervatorski odjel naložio je uklanjanje kućica sa Straduna. Gradonačelnik je u utorak poručio da kućice ostaju tamo dok god je on gradonačelnik, a u međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo kulture koje je pobilo mišljenje Konzervatorskog odjela.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist