DuList IN

Slow Food na Eurogusto 2011.

Voditelj dubrovačkog conviviuma Slow Fooda, Ivo Kara-Pešić, predstavljao je Hrvatsku na Eurogusto sajmu hrane, koji se svake dvije godine organizira u francuskom gradiću Toursu,

uz potporu Slow Food Francuske, Europskog parlamenta, Grada Toursa, WWF-a i lokalnih pokrovitelja.

Ovogodišnji sajam malih proizvođača zdrave hrane koji se održao od 18. do 20. studenog bio je prilika za prvi susret voditelja europskih convivuma u cilju razmatranja politika i inicijativa pokreta u sljedeće dvije godine, te razmjene dragocjenih iskustava djelovanja na lokalnoj razini.

Kara-Pešić je predstavnicima Slow Food conviviuma iz čak 29 zemalja, te vodstvu Slow Food Internationala predstavio inicijative dubrovačkog Slow Fooda s posebnim naglaskom na edukaciji mladih i pomoći malim proizvođačima. Veliki interes sudionika pobudilo je predstavljanje dvije manifestacije iza kojih stoji dubrovački Slow Food: stonskog Kinookus Food Film Festivala i dubrovačkog festivala Čovjek na Zemlji. Obzirom na veliku važnost ovakvih manifestacije za širenje filozofije SF pokreta, oba su festivala uključena u kalendar događanja za 2012. godinu.

Na dvodnevnim sastancima raspravljalo se i o politici fund risinga, snažnijeg uključivanja mladih, te suradnji s institucijama i organizacijama na lokalnoj razini. Sajam je popraćen radionicama za djecu, panel diskusijama, izložbama i degustacijama.

Carlo Petrini, predsjednik SF International te tajnik SF Internationala Paolo di Croce, europskim su voditeljima objasnili važnost aktivnog sudjelovanja Slow Fooda u definiranju takozvane Zajedničke poljoprivredne politike (Common Agricultural Policy). Nakon dugogodišnje borbe za prava malih proizvođača kroz niz manifestacija i projekata na svjetskog i lokalnoj razini, Slow Food se uspio nametnuti kao važan faktor u raspravi o budućnosti europske poljoprivrede.

Predstavnici EU conviviuma imali su priliku sudjelovati i na izvrsno organiziranoj panel diskusiji o posljedicama industrijske poljoprivrede na klimatske promjene. Raspravu o službenom dokumentu Slow Fooda na ovu temu vodile su savjetnica SF-a za klimatske promjene Irene Biglino, Ariadna Rodrigo iz organizacije Friends of the Earth Europe te Markéta Braine-Supkova iz International Urban Food Network-a.

Voditelj dubrovačkog Slow Food-a sudjelovao je i na sastanku balkanskih conviviuma na kojem je razmatran kalendar događanja u zemljama u regiji, prije svega u svjetlu organiziranja zajedničkih manifestacija, poput susreta Terra Madre Balkans u lipnju 2012. u Sofiji.

Sljedeća je godina važna i zbog održavanja dvije najvažnije i najpoznatije Slow Food manifestacije koje će se održati krajem kolovoza 2012. u Torinu: Terra Madre, okupljanje malih proizvođača iz preko 150 zemalja svijeta i najvećeg svjetskog sajma zdrave hrane Salone del gusto (prošle godine 912 izlagača i preko 200 000 posjetitelja).

Prilika je to da dubrovački convivium, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Županijskom razvojnom agencijom DUNEA, Hrvatskom gospodarskom komorom i Gradskom razvojnom agencijom DURA razmotri mogućnost predstavljanja proizvođača iz naše Županije, članova Slow Fooda, na najvećoj svjetskoj manifestaciji posvećenoj malim proizvođačima i zdravoj, fer i čistoj hrani.
 

Pročitajte još

Dođite na buvljak u Studentskom domu, sredstva idu Udruzi za Down sindrom

Dulist

U Revelin se vraća Shaquille O’Neil, a stiže i Diplo!

Dulist

‘TRAVEL OFF PATH’ Zašto će Dubrovnik biti jedna od popularnijih destinacija ovog ljeta?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija