Hrvatska

SLOBODNO PUTUJTE Azijski sultanat konačno Hrvatima ukinuo vize

SLOBODNO PUTUJTE Azijski sultanat konačno Hrvatima ukinuo vize

Europska komisija je objavila da je dobila obavijest od sultanata Brunej da ukida vize za građane Republike Hrvatske.

EU ima zajedničku viznu politiku i primjenjuje načelo reciprociteta. Brunej je do sada uz Sjedinjene Države bila jedina zemlja koja je tražila vize za ulazak hrvatskih građana, a s kojom EU ima bezvizni režim.

U travnju 2014. godine u službenom glasilu EU-a objavljeno je da reciprocitet izostaje u slučajevima Australije, Bruneja, Kanade, Japana i SAD-a. U međuvremenu je riješen izostanak reciprociteta u slučajevima Australije i Japana, a sada i Bruneja.

Kanada trenutačno primjenjuje vizni režim za državljane Bugarske i Rumunjske, a SAD za državljane Bugarske, Cipra, Hrvatske, Poljske i Rumunjske.

Europska komisija u utorak je odgodila donošenje bilo kakve odluke o viznom režimu sa Sjedinjenim Državama, Kanadom i Brunejom te zatražila od Vijeća EU-a i Europskog parlamenta da pokrenu raspravu i zauzmu stajalište o najprikladnijim koracima i o tome obavijeste Komisiju najkasnije do 12. srpnja.

Prema uredbi EU-a iza 2001. godine EK je dužna donijeti odluku o privremenoj suspenziji bezviznog režima za one zemlje koje i dalje traže vize za građane Europske unije. EK je dužna to učiniti unutar roka od 24 mjeseca od objave u službenom glasilu EU-a da ta treća zemlja zahtijeva vize za europske građane.

Eventualna takva odluka stupila bi na snagu ako u roku od četiri mjeseca Vijeće i Parlament ne ulože prigovor. Vijeće može blokirati takvu odluku glasovanjem kvalificiranom većinom.

Izvor: HRT

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist