Kultura

Slikarica Iva Laterza Obuljen izlaže u Sponzi

Slikarica Iva Laterza Obuljen izlaže u Sponzi

U subotu, 25. lipnja u 20.30 sati u Palači Sponza otvara se samostalna izložba slikarice Ive Laterze Obuljen. U dvjema serijama radova podijeljenih na periode iz 2019. i 2020. godine te 2021. i 2022. godine okupljenih pod zajedničkim nazivom izložbe „Putanje“, vidljive su jasne posljedice događaja iz vanjskog svijeta, bilo da se radilo o objektivnim svjetskim pandemijskim uvjetima ili pak događajima iz osobnog života umjetnice poput odlaska u inozemstvo na studij slikarstva. Izložba obuhvaća sveukupno 16 apstraktnih djela u tehnici akrila na platnu te 7 fotografija snimljenih u napuštenim hotelima kompleksa u Kuparima.

Slikarica Iva Laterza Obuljen izlaže u Sponzi

Apstrakciju umjetnica Iva Laterza Obuljen opisuje kao odlazak u kompleksnije svjetove. Platna Laterza Obuljen koristi kao prozor za odlaske čiji krajnji ciljevi nikad nisu unaprijed zadani. No njih ne promatra kao početnu praznu točku, već podlogu koja u sebi već krije rastere njenih radova. Proces stvaranja autorica promatra kao građenje slike koje nalikuje građenju jednog mišića. Ovaj organ neprestano treba poticati, stiskati, koristiti do krajnjih granica, ali i davati mu potrebne periode opuštanja i smirenosti stvarajući mu ritam u kojem se on oblikuje, u kojemu se same ideje oblikuju u umjetničkoj formi. Stoga je stvaranje svake sljedeće slike uvijek intenzivnije uz izražajniju bržu protočnost ideja i pretakanja tih misli na samo platno.

Kustosica izložbe i autorica predgovora kataloga Jelena Tamindžija Donnart ističe kako je način slikanja Laterze Obuljen „proces koji uključuje rad na slici, ali i rad sa slikom, simbiozu koja u sebi neminovno sadrži promatranje i osluškivanje slike. U tom slijedu prevođenja emocija u sliku tehnike akrila na platnu, umjetnica dopušta i inicira stvaranje slojevitosti prostora. Prvotni raster nadograđuje se tehnikom airbrusha koji stvara određenu maglicu unutar slike kao protutežu oštrim kutovima koji diktiraju smjer pogleda promatrača dodatno naglašen odabirom snažnog kolorita. Paleta boja Laterze Obuljen nije široka i unaprijed je zadana prije početka slikanja rada. Ova prethodna ograničenost kolorita na tek nekoliko boja otvara mogućnost davanja jednake vidljivosti oblicima koje kolorit ne negira, već ga nadopunjuje i dodatno osnažuje naglašavajući putanju kretanja. U zadanim plohama slike jasno se razlikuje točno definirani geometrijski oblici koji nose težinu slike kao piloni hrama u kojem autorica otkriva svoj intimni svijet. Nasuprot oštrim rubovima nalaze se tek fragmentirani i prividno nezavršeni dijelovi, razasuti po slikama poput zaboravljenih tuđih otisaka dlanova na staklu.“

Sam naziv izložbe „Putanje“ odnosi se na ekspresivne slikarske geste uhvaćene u mreži obuzdanog naboja silnica koje sliku mentalno produžuju izvan samih granica slike. Tamindžija Donnart navodi kako su „putanje koje autorica sugerira tek sugestije za promišljanje o našim vlastitim životnim smjernicama i nabojima koje nastojimo obuzdati, rasterima i planovima od kojih nastojimo stvoriti savršene urbanističke planove naših života, dok oni prolaze pokraj nas koji planiramo, nesavršeni kakvi jesmo. U tom nastojanju prividnog stvaranja kontrole, radovi Laterze Obuljen potiho šapću da ponekad treba pustiti uzde i pustiti putanje da same prokrče put za nas same, nesavršene kakvi jesmo.“

Dizajn kataloga i plakata potpisuje Kristina Mirošević iz Bonsenjo kreativne agencije.

Iva Laterza Obuljen rođena je u Dubrovniku 1986. godine. 2010. godine postaje sveučilišni

prvostupnik umjetnosti i arhitekture na Sveučilistu Nebraska-Lincoln u SAD-u. Od 2010. do 2013. godine u New Yorku dalje se obrazuje u području slikarstva na poznatoj School of Visual Arts-New York na kolegiju Continuing Education / Advanced Painting u sklopu koje ima samostalnu izložbu u 2011 godini. 2019. godine upisuje magisterij umjetnosti na Goldsmithsu, Sveučilište u Londonu, s fokusom na slikarstvo i fotografiju, u trajanju od dvije godine. Uspješno je magistrirala u rujnu 2021. godine.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist