Hrvatska

SLIKA POTRAŽNJE Stavovi i potrošnja turista istražit će se u cijeloj Hrvatskoj

SLIKA POTRAŽNJE Stavovi i potrošnja turista istražit će se u cijeloj Hrvatskoj

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Institutom za turizam prvi puta u povijesti provode na području cijele Hrvatske sveobuhvatno nacionalno istraživanje ‘Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj – TOMAS HRVATSKA 2019’.

Za razliku od dosadašnjih istraživanja TOMAS koja suobuhvaćala samo jadranske županije, TOMAS Hrvatska 2019. po prvi će puta obuhvatiti profil, zadovoljstvo i potrošnju turista na cijelom području Hrvatske, uključujući i sve kontinentalne županije, a po prvi će put također biti vidljivi i podaci o obilježjima turista i njihovoj potrošnji izvan glavnih sezonskih mjeseci.

-Rezultate ovog istraživanja očekujemo 2020. kada će na snagu stupiti i naš paket turističkih zakona. Ishodi istraživanja bit će doprinos pripremi budućih programa i aktivnosti, a sukladno našoj turističkoj politici. Želimo odgovorno voditi turizam koji počiva na kvaliteti i održivosti, a nedavno smo objavili i poziv za Razvoj javne turističke infrastrukture vrijedan 25 milijuna kuna kojim smo prvi put omogućili financiranje studija održivosti. U svim segmentima nastojimo podizati kvalitetu kako bi i naša ukupna turistička ponuda bila što kvalitetnija i konkurentnija – rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

-Prvi puta dobit ćemo uvid u ‘sliku potražnje’ u razdobljima izvan glavne turističke sezone, što će nam omogućiti da puno kvalitetnije evaluiramo dosad provedene aktivnosti poticanja vansezonskog turističkog prometa, ali i uspješnije pripremimo sve naredne komunikacijske kampanje. Također, rezultati ovog istraživanja po prvi puta pružit će nam informaciju o preferencijama turista koji posjećuju ‘zelenu Hrvatsku’. Kako je riječ o velikom i za provedbu zahtjevnom istraživanju pozivamo sve turističke subjekte koji će biti izabrani u uzorak da podrže ovu aktivnost i omoguće anketiranje gostiju- poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako će se dobiveni rezultati koristiti i prilikom izrade novog Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma.

Podaci za istraživanje prikupljat će se od turista u više od 100 mjesta u Hrvatskoj, obuhvaćajući sve jadranske županije, grad Zagreb, Slavoniju te Sjevernu i Središnju Hrvatsku. Anketirat će se domaći i inozemni gosti iz više od 15 zemaljau hotelima, hostelima, kampovima i objektima obiteljskog smještaja, uključujući i OPG-ove, a planirana veličina uzorka iznosi 14.500 ispitanika odnosno turista.

-Podaci istraživanja TOMAS neophodan su izvor podataka za unapređenje turističkog proizvoda i njegovu prilagodbu očekivanjima turista, ali i za izračun ukupnih prihoda od turizma i izradu satelitskog računa turizma. Ukratko, TOMAS istraživanje pruža nam relevantnu osnovicu za upravljanje turizmom na nacionalnoj razini, ali i razini regije i destinacije- zaključio jedr.sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, institucije koja provodi istraživanja TOMAS već 30 godina.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist