Županija

Slijedi ukidanje Turističkih zajednica, Dobroslavić: Izmjene turističkih zakona su ‘atak’ na županiju!

Nikola Dobroslavić

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je u utorak u Dubrovniku kako su predložene izmjene tri tzv. ”turistička zakona” napad na Županiju te kao takve su neprihvatljive, a izrazio je i svoje neslaganje činjenicom da je od njihovih 11 primjedbi na Stratešku procjenu utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa za ugljikovodike na Jadranu usvojena tek djelomično jedna.
Naime, u tijeku je javna rasprava o Prijedlogu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama te Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj pristojbi, a Dobroslavić je na konferenciji za novinare pozvao ministra turizma Darka Lorencina da povuče najavljene izmjene.
”Na ovaj način se suprotno donesenim Strategijama pokušava zaobići županije i ići jednom paralelnom linijom DMO-ima, odnosno Destinacijskim menadžment organizacijama na nižoj razini”, rekao je Dobroslavić te dodao kako bi se izmjenama zakona dogodila centralizacija sredstava na način da dio turističke članarine ide u posebni fond s kojim upravlja ministar turizma.
”Ovi zakoni su jedan ”atak” na Županiju”, ogorčen je Dobroslavić.
Direktor Turističke zajednice dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić rekao je kako su u jeku turističke sezone zakoni stavljeni u hitnu proceduru što je suprotno demokratskoj praksi. Pojasnio je i na koji način bi se trebale raditi izmjene prikupljanja turističke članarine.
”Ministarstvo predlaže da sve tvrtke koje posluju u četiri i više županija članarinu plaćaju drugačije nego sada i ogroman dio sredstava će biti uplaćivan na račun Glavnog ureda Hrvatske turističke žajednice. Ta bi se sredstva trebala upotrijebiti kao potpora Turističkim zajednicama kao potpora za određene projekte pri čemu u tu namjenu ide 70 posto sredstava, a 30 posto proizvoljno utvrđuje ministar po svojim kriterijaima”, rekao je Bakić te dodao kako to nikad prije nije bio slučaj.
Bakić je istaknuo i kako će izmjenama zakona doći do ukidanja velikog broja turističkih zajedinca na jugu Hrvatske.
”Od 19 turističkih zajednica ukinut će se čak njih 12. Riječ je o TZ općine Lastovo, Mljet, Janjina, Ston, Trpanj, Blato, Smokvica, Lumbarda, Slivno, Ploča, Opuzena i Metkovića, a četiri turističke zajednice morale bi smanjiti broj zaposlenika. Riječ je o Turističkoj zajednici općine Konavle, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja te Vele Luke”, rekao je Bakić.
Na ovoj konferenciji za novinare bilo je riječi i o rezultatima Strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa za ugljikovodike na Jadranu. Župan Dobroslavić je istaknuo kako se Županija usprotivila nastavku postupka izdavanja koncesija i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu te istaknuo kako je Županijska skupština o tome donijela poseban zaključak u kojem je zatražila da se obustave svi postupci.
”Rezultati su poražavajući za našu županiju. Od 11 primjedbi koje smo dali u sklopu javne rasprave prihvaćena je samo jedna i to djelomično. Proširili su kontaktne zone za postavljanje platformi, ali samo za najstrože zaštićena područja. Za druga područja ostaje odredba o šest i deset kilometara udaljenosti”, rekao je Dobroslavić te dodao kako na njihovo užasavanje nije prihvaćena odredba kako naftne platforme zbog vizalnog utjecaja ne mogu biti u blizini Dubrovnika.
”To je više nego užasno, na takav način se odnositi prema baštini, županiji i zdravom razumu”, rekao je Dobroslavić te naglasio kako premijer Zoran Milanović laže kada tvrdi kako se on nedavno našao s predstavnikom tvrtke Marathon Oil, jednom od tvrtki koja bi trebala istraživati naftu i plin u Jadranu.
”Nisam se našao s njihovim predstavnikom upravo zbog krivog načina na koji su dodijeljene koncesije načina na koji je vođen postupak”, zaključio je Dobroslavić.

Pročitajte još

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist