Aktualno

Slažete li se? Evo zašto je Rovinj uspješniji u turizmu od Dubrovnika

Slažete li se? Evo zašto je Rovinj uspješniji u turizmu od Dubrovnika

Kult Plave Kamenice objavio je članak pod naslovom ‘Evo zašto Dubrovnik nije uspješan kao Rovinj’.
U njemu se navodi kako je naš grad najpoznatiji hrvatski grad, dapače i najljepši, ali nije najuspješnija hrvatska turistička destinacija. Evo i zašto:

-Dubrovnik je nesporno najpoznatiji hrvatski grad u svijetu, često poznatiji od same Hrvatske. Dubrovnik je, još nespornije, najljepši grad u Hrvatskoj. Naposljetku, Dubrovnik ima prekrasno more. Pa ipak, Dubrovnik nije najuspješnija hrvatska turistička destinacija.

Bitan razlog za tu neobičnu činjenicu svakako je geografski položaj. Do Dubrovnika nije lako doći autom, što možda limitira broj gostiju i naizgled utječe na skraćivanje sezone. Ali, Tajland je isključivo zrakoplovna destinacija pa sezona traje cijelu godinu, i u vrijeme dosta gadnih monsunskih kiša. Ne radi se, dakle, o udaljenosti, autima i avionima. Zašto zapravo Dubrovnik nije najuspješnija hrvatska turistička destinacija?

Zašto još dugo neće dostići Rovinj i zašto će dubrovački turizam i dalje spavati zimski san od studenog do Uskrsa?  Zato što se u Dubrovniku gotovo nitko nikad nije ozbiljno, sustavno i održivo bavio modernim turizmom i modernim ugostiteljstvom. Uz nekoliko iznimaka poput Gorana Štroka, Mata Đurovića ili Lukše Jakobušića. Glavna ambicija dubrovačkog ugostiteljstva sve do pandemije svodila se na maksimalizaciju prometa i profita u što kraćem vremenskom razdoblju, a ne na proizvodnju ugostiteljskih sadržaja koji će svojom visokom kvalitetom generirati  dugoročni, cjelogodišnji profit. Isti nedostatak stvarne ambicije vrijedi i za hotelijerstvo, kulturnu produkciju, kao i za potencijal za evente i kongrese tijekom cijele godine.
Ukratko, da Dubrovnik ima deset hotela s pravih pet zvjezdica, pet restorana s Michelinovom zvjezdicom (i još petnaestak dobrih restorana s prihvatljivim cijenama) da je kadar osigurati međunarodno relevantni kulturnu ponudu i privući industriju evenata, Dubrovnik bi radio deset mjeseci godišnje. Ali, Dubrovnik za sve to nije sposoban, naprosto zato što Dubrovnik nije strateški zainteresiran za takvu vrstu turizma.
Dubrovnik je i danas, kao i prije deset ili dvadeset godina, puno zainteresiraniji da u srpnju i kolovozu prodaje Coronu za 60 i Jack Daniel’s za 100 kuna, a smrznutu ribu i jastoge za tisuću kuna, nego da se posveti ozbiljnom, integralnom turizmu i profesionalnom ugostiteljstvu. I zato Dubrovnik neće postati Rovinj – zaključili su s Kulta Plave Kamenice.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist