Županija

SLAVLJE U REKORDNOJ GODINI Nacionalni park Mljet slavi 58. rođendan

SLAVLJE U REKORDNOJ GODINI Nacionalni park Mljet slavi 58. rođendan

Nacionalni park Mljet, naše prvo morsko zaštićeno područje na Sredozemlju, danas slavi svoj 58. rođendan.

Osnovan na današnji dan 1960. godine, NP Mljet postaje ‘meta’ brojnih posjetitelja željnih iskonske i čiste prirode bogate životom i kulturom. Tako se ova godina zaključuje kao rekordna po broju posjetitelja.

Ova godina je značajna i zbog dolaska prvog od tri električna katamarana za prijevoz posjetitelja po Velikom jezeru te potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA vrijedan 36.618.480,26 kuna. Tim sredstvima će se poboljšati i unaprijediti posjetiteljska infrastrukturu, obogatiti kvaliteta i brojnost turističkih, edukativnih i rekreativnih sadržaja parka.

Proslava rođendana NP Mljet započela je već 22. listopada otvaranjem izložbe fotografija pod nazivom ‘Otok Mljet, pličina Sveti Pavao / Brodolom s teretom izničke keramike’ u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Osim izložbe, od 24. do 31. listopada održali su se i Dani otvorenih vrata te prigodan program posjete NP Mljet za putnike posljednjeg katamarana Krilo Star u 2018. godini. Slavlje se nastavlja i kroz studeni kada se na otoku otvara i izložba o kulturnoj baštini NP Mljet, a sve povodom Međunarodne godine kulturne baštine.

Ova godina je ujedno i Međunarodna godina koraljnih grebena, a najveći koraljni greben u Sredozemnom moru je svoj dom pronašao u NP Mljet te se stoga 30. studenog u Akvariju u Puli radi prikaz staništa busenastog koralja.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist