Hrvatska

Slavku Liniću kolege zadale ‘šah mat’

Slavko Linić

Rodiljne naknade neće se smanjivati. Razloga za brigu nema, priopćili su iz ministarstva socijalne politike i mladih. “Šah – mat” ministru financija nije zadao stranački kolega Jovanović…već kolege, inače profesori. I to otvoreno Vesna Pusić, ali, može se čuti, i Branko Grčić, koji su bili protiv provlačenja novca sveučilišta kroz proračun.

‘Imali bi ga i na prihodnoj i rashodnoj strani, i ne bi utjecao na deficit’, smatra potpredsjednik Vlade, Branko Grčić. Unatoč nalazu državne revizije na koji se pozivao, ministar financija na kraju je popustio.

‘Ne, ne, neće ući jer se odustalo od toga s obzirom na galamu koju stvaraju seučilišta’, rekao je u četvrtak ministar financija Slavko Linić. Isto je pokušala i bivša premijerka.

‘To je najosjetljivije područje, dirati u ono što se u najširem smislu zove obrazovanje, u znanost, što znači u budućnost’, kaže bivša premijerka Jadranka Kosor.

U budućnosti, i to vrlo skoroj, poslodavci bi za zdravstveni doprinos radnicima mogli uplaćivati 15, umjesto dosadašnjih 13 posto. ‘To bi bila stalna mjera, dakle ne govori se o jednokratnoj, jednogodišnjoj, nego se razmatra stalna mjera’, tvrdi Grčić.

Cilj je mjere bio pojeftiniti rad. Ali se u zdravstvu pojavila rupa…

‘Koja se objaktivno otvorila i činjenicom da je smanjen doprinos, barem računovodstveno’, kaže Grčić.

Kome će se rebalansom rezati?

‘Bit će u svim resorima rezanja’, rekao je ministar Gordan Maras. Pa i rezanja poticaja za gospodarstvo.

‘Smanjit ćemo neke poticaje za investicije što ne znači da im neće biti isplaćeno ako investiraju, nego će im biti isplaćeno u 2015. godini’, objasnio je Maras.  A puno prije, točnije već sljedeći tjedan, vidjet ćemo kako se rebalansom isplanirala 2014.

Izvor: Dnevnik.hr

Pročitajte još

‘PLAN ZA SRCE’ Gotovo 40 posto osoba u Hrvatskoj umire od kardiovaskularnih bolesti!

Dulist

U opticaju još 5 milijardi kuna!

Dulist

EUROZONA U IDUĆIH GODINU DANA Procjena rasta cijena, nominalne potrošnje i povećanja plaća

Dulist