Kultura

Slavica Stojan o 400. obljetnici nastanka predgovora Pjesni pokornijeh

Znanstvena knjižnica Dubrovnik i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku video predavanjem Slavice Stojan obilježili 400. obljetnicu nastanka predgovora Pjesni pokornijeh. Naime, 1. listopada 2020. navršila se 400. obljetnica nastanka predgovora i posvete Pjesni pokornijeh Ivana Gundulića. Toga dana najveći hrvatski epski pjesnik Ivan Gundulić dovršio je svoj slobodni prepjev biblijskih psalama i napisao predgovor posvetivši prepjeve prijatelju Marinu Marinovu Bona (1570-1621), o kojem se danas zna da je bio poklisar harača 1607. godine te vlasnik ljetnikovca u Batahovini. U ovom predgovoru koji nije obiman, nego naprotiv vrlo sažet, Gundulić je ipak donio veliki broj obavijesti o svom životu i stvaralaštvu o čemu se ne bi ništa znalo da ovaj predgovor s posvetom pjesnik nije napisao.
Povodom 400. obljetnice premijerno se 1. listopada 2020., u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i Dubrovačkih knjižnica, prikazala video projekcija predsjednice Ogranka prof. dr. sc. Slavice Stojan koja govori o toj velikoj obljetnici i važnome djelu. Video je sniman u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik koja čuva izdanja Pjesni pokornijeh iz 1828., 1838. i 1847.
Video se može pogledati na Youtube kanalu Dubrovačkih knjižnica.

Pročitajte još

Završna izložba maturanata slikarskog odjela Umjetničke škole ovog petka u Galeriji mladih

Dulist

Subotu provedite u Umjetničkoj galeriji!

Dulist

U Sarajevu održana promocija knjige u čast Balda Bogišića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija