Zanimljivosti

Slatki tjedan ususret Božiću u DEŠI

S prvim danima prosinca u Grad je oživio u pravom blagdanskom duhu pa tako Deša u svojim prostorijama od 12. do 16. prosinca priprema slatke radionice.

-Pozvani su i veliki i mali da zajedno izrađujemo gastro slastice dubrovačkog podneblja koje obogaćuju Božićne blagdane svih naših sugrađana i posjetitelja, njeguju nematerijalnu baštinu te provociraju okuse djetinstva, ističu iz DEŠE te navode program slatkih radionica:

Ponedjeljak 12.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade keksića od marcipana i pinjola, Antonia Medo

Pinjoli su se sadili po cijelom našem području pa su bili dostupni i na našim pjacama.

Mletački su diplomati 11. rujna 1001. godine došli u Dubrovnik i kao znak dobre volje donijeli marcipan, slasticu koja je dobila ime po njihovu zaštitniku svetom Marku.

Ime potječe od sintagme „pan di San Marco“, odnosno „Marcipanis“, što bi u doslovnom prijevodu značilo „kruh Svetog Marka“. Od trenutka kada su Dubrovčani primili mletački poklon, marcipan postaje sastavni dio dubrovačkih gastronomskih delicija. Antonia će nam povezat pinjole i marcipan u male keksiće.

Utorak 13.12.

17:00 – 19:00 h Radionica – Kuglof od limuna, Fani Pijević

Kaže nam Fani “Mislim da nisi nikad nešto sočnije i ljepše probala…ja sam slučajno naletila na recept kad sam tražila neki recept za kuglof, a kako je bilo vrijeme limuna ovaj mi je zazvučao zanimljiv. Nisam uopće očekivala da ću otkriti nešto tako ukusno, sočno, meko, pufnasto….kad probaš vidit ćeš o čemu pričam. A svekrva mi je dala jedan stari kalup za kuglof, nema takvih više za kupit, mozda je malo i do kalupa.“ Tako će nam Fani od malo sastojaka izradit sočnu i ukusnu slasticu.

Srijeda 14.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade kolačića od naranče i ružmarina, Mirna Sentić

U jednom zimskom keksiću, koji datira od davnina, smjestio se pak ružmarin i naranča fina. Na ovaj neobičan, a tako dobar spoj okusa, podsjetit će nas slatka radionica ususret Božicu. A zdravstvene benefite i prednosti konzumacije ovih mediteranskih kultura, prenijet će nam naša Mirna.

Četvrtak 15.12.

17:00 – 19:00 h Torta caprese s rogačem i kremom od limuna, Antonia Medo

Jedna od najpoznatijih čokoladnih talijanskih delicija bez brašna nastala greškom jednog talijanskog kuhara u povijesti, ovaj put u kombinaciji s rogačem kako bi je napravili dubrovačkom delicijom.

Petak 16.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade savojate (piškote), Nina Smokvina

Brašno, cukar, jaja, šećer vanilija i korica limuna su osnovni sastojci za savojate ili domaće piškote. Naša Nina tijesto zamijesi pa ga istiskuje na tacnu, pospe šećerom u prahu i peče. Jedva čekamo probat!

 

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na broj telefona 020/311-625 ili putem maila na: info@desa-dubrovnik.hr. Broj sudionika je ograničen. Slatki tjedan ususret Božiću sufinanciraju Turistička zajednica Grada Dubrovnika i Hrvatska turistička zajednica.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist